Het weer... altijd leuk om dar mee bezig te zijn. Gelukkig zijn er diverse weerstations op de markt te verkrijgen met elk vaak hun specificaties. Van simpel weerstation met een temperatuursensor aan een draadje, tot volledig draadloze weerstations die aan te sluiten zijn op een computer. Met speciale software kan de data zelfs worden verstuurd naar internet of worden gepresenteerd op een website.

Eind 2012 heb ik een weerstation aangeschaft. Dit betrof een Alecto WS-4000 met draadloze sensoren. In juli 2015 is dit station vervangen voor een weerstation van Oregon Scientific, type WMR-88. Op deze pagina vindt je enige informatie over het weerstation, software en de opstelling.


Hoe leuk is het om je eigen weerdata te kunnen integreren op een website? Zelf een weerstation opzetten is een geinig iets. Het zou dan toch leuk zijn als je realtime de windsnelheid zou kunnen meten? Om die rede heb ik begin november 2012 een weerstation aangeschaft. Het werd een Alecto WS-4000.

In juli 2015 is het station vervangen voor een Oregon Scientific WMR-88. Dit omdat de sensors van de WS-4000 altijd in de zon hingen waardoor de temperatuurmeting niet klopte. Het station verloor ook regelmatig de connectie met het basisstation en de meetwaardes klopte lang niet altijd.

De WMR-88 heeft losse sensoren voor buitentemperatuur, regensensor en windmeter. Het is wat duurder dat een WS-4000, maar daarvoor krijg je ook wel wat terug. Het basisstation is aan te sluiten op een computer en heeft in tegenstelling tot de WS-4000 géén datalogger. Dat betekent dat als je de computer uit zet, er geen gegevens bewaard blijven in het basisstation. Niet erg, mijn servertje draait altijd.

Vanaf 12 juli 2015 zijn er nieuwe metingen gestart en is het volledige archief van voorgaande jaren verwijderd.

Links naar websites waar de data direct op te zien is:

Omschrijving Website
   
Main website met actuele data http://weer.pd2rld.nl
APRS, elke 5 minuten een update http://aprs.fi/weather/a/PD2RLD-10
Met Office http://wow.metoffice.gov.uk
Personal Weather Website http://www.pwsweather.com
Twitter, elke 5 minuten actuele gegevens http://twitter.com/Meteo_RLD
Weather Underground, realtime http://www.wunderground.com

De OS WMR-88
De Oregon Scientific wordt in een mooie doos geleverd. Alles zit erbij natuurlijk. Het geheel is heel zorgvuldig ingepakt omdat met name de windmeter best wel kwetsbaar is.

De doos van de OS WMR-88.

Batterijen worden zelfs meegeleverd! Je kunt dus direct aan de slag om je weerstation operationeel te krijgen. Voor de windmeter wordt het aangeraden om lithium batterijen te gebruiken, aangezien deze beter bestand zijn tegen lage temperaturen in de winter.

In de windmeter en regenmeter gaan twee AA-batterijen. In de temperatuursensor gaan twee AAA-batterijen. Het basisstation werkt op vier AA-batterijen of met de meegeleverde voedingsadapter.

Alles zit in de doos... materialen, batterijen en een Nederlandstalige handleiding.

De sensoren zenden via 433.92 MHz de data naar het basisstation. De windmeter doet dit ongeveer elke 56 seconde. De buitenthermometer geeft zijn data om de 102 seconde door aan het basisstation. De regenmeter stuurt gegevens van de laatste 24 uur geregeld door en gebeurd zodra er regen wordt opgevangen en wordt geregistreerd.

Gedetailleerde foto van de materialen die zorgvuldig verpakt zijn.

Het is wel van belang, dat er een reset plaats vindt zodra de batterijen vervangen zijn. In elke sensor zit er een resetknopje wat je even moet indrukken na het plaatsen van nieuwe batterijen. Dit heeft te maken met de elektronica die ook de batterijstatus bijhoud. Op het basisstation kun je zien of en welke batterijen er bijna leeg zijn. Ook in Cumulus wordt dat mooi weergegeven.

Een simpel kompas is erg handig om de windmeter uit te richten.

Bij aanschaf van het weerstation heb ik gelijk een kompas besteld. Dit kostte slechts een paar euro en is erg handig om de windmeter naar het noorden uit te richten. Als je goed kijkt zie je dat het noorden iets afwijkt van de dakrand. Als je de windmeter niet precies uitricht, dan zal de windrichting nooit kloppen. Verder is het van belang om de windmeter het liefst op 10 meter hoogte neer te hangen om betrouwbare windmetingen te verkrijgen. In Cumulus kun je eventueel via de multiplier-opties de boel calibreren.


Software
Bij de WMR-88 wordt simpele software geleverd die ik verder niet eens geïnstalleerd of geprobeerd heb. Mede door mijn ervaringen met Cumulus, heb ik Cumulus gelijk ingesteld om met de WMR-88 te communiceren. Cumulus is gebruiksvriendelijke en bovendien gratis softwarevan Sandaysoft. Cumulus laat zich eenvoudig installeren en oogt leuk. Bovendien kan Cumulus data naar een website toe omzetten en eventueel een complete site uploaden en bijhouden met realtime statistieken.

Om een verbinding te maken met je weerstation, moet je dit aansluiten op je PC. In mijn geval werden de drivers automatisch al gevonden en werkte het station meteen. Cumulus moet je voor de WMR-88 instellen op "WMR88/WMR100". Pas dan zal Cumulus het weerstation kunnen uitlezen. Eventueel kun je het station in Cumulus nog calibreren als je echt grove fouten in je meetwaarden hebt. Normaal gesproken hoeft dit niet.

Cumulus draait hier op Windows Server 2003 en is 24 uur per dag in de lucht. Op die manier krijg je na verloop van tijd de nodige statistieken en grafieken en dat is natuurlijk juist de bedoeling van dit alles.

Cumulus kan de actuele weersinformatie ook naar Twitter toe zenden.

Je kunt tevens bij talloze andere websites een account aanmaken en daar je weerdata heen zenden.

Als je beschikt over een eigen webserver met PHP-functionaliteit, kun je, net als ik, een eigen website genereren met Cumulus. Er zijn verschillende templates beschikbaar om een website op te zetten. Daar ga ik niet verder op in omdat elke configuratie weer anders is en als je zelf een webserver beschikt, dan beschik je vaak over voldoende kennis om hier uit te komen. Veel stelt het allemaal niet voor.


De opstelling
Zoals gezegd, de windmeter hangt in de antennemast. De temperatuursensor en de regensensor bevinden zich in de achtertuin. Als de batterijen van de windmeter leeg raken, zal ik de mast een deel moeten demonteren om deze te vervangen. Gelukkig is dit slechts éénmaal per jaar nodig.

De totale antennemast met bovenin de windmeter, uitgericht op het noorden.


Nog een detailopname van de antennemast, de windmeter hangt mooi vrij.


Nog een foto van de best degelijke windmeter.


De temperatuursensor in een wel heel creatieve weerhut...

De temperatuursensor moet eigenlijk een beetje beschut worden opgesteld. Sowieso is het nodig om deze zodanig neer te hangen dat de sensor niet teveel water over zich heen kan krijgen, bijvoorbeeld onder een dakgoot. Maar, de officiële meethoogte bedraagt 1,5 meter. Verder moet de sensor niet in de volle zon hangen.

Nu zijn er wel weerhutten te krijgen. Dit zijn tegenwoordig plastic weerhuisjes waar je dit soort sensors in kan monteren. Het nadeel is dat ze er vaak niet mooi uitzien en bovendien vrij duur zijn, ik kwam zelfs prijzen tegen van 75 euro... Het zelf maken van een weerhut kan, maar kost vrij veel tijd, materiaal en dus ook weer geld. Toen ik in een bouwmarkt liep, kwam ik dit vogelhuisje tegen, of beter gezegd, dit lieveheersbeestjes huisje. Het bevat sleuven aan de zijkant, heeft een dakje en is dus tegen water beschermd en kan op een hoogte worden gehangen van 1,5 meter. Eventueel kunnen er nog sleuven worden gemaakt in het opengeklapte deurtje. Op die manier wordt hier nu de temperatuur gemeten, vrij van wind en regen.

De regenmeter.

Voor de regenmeter is het van belang dat deze exact waterpas wordt neergezet. In dit geval staat het ding op de buitentafel bij mij en er moet nog even worden nagedacht over een andere en vooral waterpas zijnde opstelling.

Het display met alle relevante informatie van de weersensors.

In de handleiding van de WMR-88 staat exact en heel duidelijk beschreven hoe alles ingesteld moet worden. Ook hoe je de de verbindingen tot stand brengt met de diverse sensors staat er prima in vermeld. Het station werkt hier sinds begin juli 2015 en sinds 12 juli worden er metingen verricht en ook opgeslagen. Al met al ben ik erg tevreden tot nu toe met dit weerstation.

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.