De Verloren Vallei is een oude dagbouwgroeve gelegen op het Belgische gedeelte van de Sint-Pietersberg ten zuiden van Maastricht. Ze ligt aan de oostkant van het Plateau van Caestert in het deel ten noorden van het Albertkanaal.

De Verloren Vallei is dertig meter breed en een paar honderd meter lang. Het is een opmerkelijke vallei met een zeer gevarieerde flora en fauna. De in Nederland en België relatief zeldzame tongvaren komt in de gehele groeve voor. De dagbouwgroeve doorsnijdt de ondergrondse gangenstelsels Ternaaien-Beneden en, het recent herontdekte, Ternaaien-Midden. In de bergwand zijn diverse 'aangesneden' gangen van de gangenstelsels zichtbaar. Hoewel het een opmerkelijk natuurgebied is, lijdt het onder vervuiling door zwerfafval, achtergelaten door bezoekers.

Dat is de tekst die op Wikipedia te vinden is. Al jaren wilde ik de Verloren Vallei bezoeken. In 2009 was ik in de buurt op vakantie en heb ik een zoekpoging gedaan om de Verloren, maar ook Verborgen Vallei te vinden. Dat is toen niet gelukt. Het gebrek aan een goede routebeschrijving deed me de das om, terwijl ik er -naar later bleek- slechts 50 meter vandaan was...

Op internet zijn de meest mooie foto's te vinden van de Vallei die slechts 30 meter breed is en misschien 200 meter lang. Hieronder zie je een kaart van Google Maps met een marker op de kaart. Onder die marker is een opvallend vertikaal donker spoor te zien. Hier ligt de Verloren Vallei. Dat is te zien aan het bladerdek van de bomen dat niet geheel sluitend is.

Jaren geleden had ik eindelijk een wandelroute gevonden die je naar de vallei leidt. Dit is geen officiële wandelroute maar eentje die door een wandelaar gemaakt is. In september 2016 heb ik een nieuwe poging gedaan om de vallei te vinden. Al jaren wilde ik er graag heen, maar gezien de fikse reisafstand was het bijna onmogelijk op één dag 'even' heen en weer te rijden. Vanaf mijn vakantieadres was de trip naar Maastricht nog een uur, maar alles beter dan drie uur vanaf mijn woonplaats.

Op de dag dat ik de vallei wilde bezoeken, kwam ik er achter dat ik de routebschrijving thuis had laten liggen... Ik kon mezelf wel wat doen! Wat een stommeling, wat een sukkel, nu héb je de kans en nu verknal je het door de routebschrijving thuis te laten liggen... Gelukkig wist ik nog wel enkele punten van de wandeling die beschreven waren en ook door voor-onderzoek wist ik waar ik ongeveer moest zijn.

Op deze pagina tref je foto's, maar ook een routebeschrijving naar de Verloren Vallei. Het gebied is veilig te bewandelen. Je hoeft niet door tunnels of andere gevaarlijke punten, het enige wat je zult aantreffen is wat steile hellinkjes die je even voorzichtig moet passeren. Goede en stevige wandelschoenen zijn aan te raden, ook omdat de toegangspaden niet comfortabel zijn om te lopen en veel stenen bevatten.


Even een paar woorden vooraf.
De Verloren Vallei is ernstig vervuild met zwerfafval. Ook teksten op de muren met graffity maken het geheel er niet mooier op. Hoewel er geen afvalbakken staan: neem je afval mee naar huis! Bezoek het gebied, bekijk alles, maar laat het zo achter zoals je het hebt aangetroffen. Het is zo'n mooi gebied en het is jammer dat het er zo uitziet zoals nu het geval is.

Dan nog een opmerking over de ondergrondse groeve die je aan zult treffen. Aan de zuidkant van de Verloren Vallei bevinden zich meerdere ingangen van een gangenstelsel. Dit is het zuidelijk gedeelte van de Sint Pietersberg. Dit gangenstelsel is afgesloten met gemetselde muren. Vandalen hebben één van de muren doorbroken en dus is het mogelijk het gangenstelsel te betreden. Wees hier zéér bedachtzaam!

De gangenstelsels die voor het publiek geopend zijn (Grotten Noord en De Zonneberg) worden streng gecontroleerd op veiligheid. Die controle wordt niet uitgevoerd bij de rest van de gangenstelsels. Ook hangt er een waarschuwing om het gangenstelsel niet te betreden omdat het gewelf onbetrouwbaar is. Ook zul je zien dat er aan de zuidkant van de Verloren Vallei ooit een instorting heeft plaatsgevonden.

Mijn advies: GA ER NIET IN! Je hebt in het gangenstelsel géén GSM-bereik, een plattegrond is er niet, aanwijzingen op de muren zijn niet betrouwbaar en het gevaar van instorting ligt op de loer. Niemand weet hoe de toestand van het gewelf en de steunpilaren is, domweg omdat dit deel officieel afgesloten is. De temperatuur ligt rond 11 graden en de luchtvochtigheid is er 98%. Mocht je verdwalen en mocht niemand je op tijd vinden, dan is je vreselijke lot bezegeld. Om over de eventuele gevolgen van een instorting maar niet te spreken.

Nog steeds niet overtuigd van de gevaren? Lees dan deze pagina eens en bekijk vooral de derde foto. Wees er dan op bedacht dat niemand weet hoe de situatie is in NIET gecontroleerde gangenstelsels. Kalk lost op in water en dus kan er zó een instorting plaatsvinden. Nóg niet overtuigd? Klik HIER, HIER en HIER.

Lees ook de disclaimer onderaan deze pagina!


Dan maar eens wat foto's bekijken, de routebeschrijving komt als laatste.

Onderweg naar boven zijn ook al leuke foto-momentjes te vinden...


Eén van de dingen die me nog bij stond uit de routebeschrijving... 'de poort onderdoor lopen'...
Als je doorloopt (dus niet onder de poort door) zul je de ingang vinden van het enorme gangenstelsel Caestert.
Ook nu weer, betreed dit stelsel niet als je de weg niet kent!


Voordat je er onderdoor loopt, vergeet niet te genieten van het mooie uitzicht na de flinke klim...


Als je eenmaal onder de poort doorgelopen bent...


Als je goed om je heen kijkt, tref je nog een ingang aan naar het gangenstelsel Ternaaien-Boven.

Let op dat je niet helemaal naar boven loopt. Hoewel het gebied wel erg mooi is.


Onderweg nog maar even poseren voor de camera...

En zo ziet de Verloren Vallei eruit vanaf de noordkant.

 
Vanaf de noordkant kun je in het midden de Verloren Vallei in.
De Verloren Vallei is vanaf de zuidkant makkelijker bereikbaar.


Opschriften op de muren maken het er allemaal niet mooier op.


Het noordelijke deel van de vallei loopt dood maar is wel erg mooi.


Iets zuidelijker vindt je de aangesneden gangenstels van Ternaaien-Beneden.


En hier een uitzichtje naar de zuidkant van de vallei.


Eindelijk, na járen wachten heb ik de vallei gevonden...


Een uitzichtje gezien vanaf de zuidkant richting de noordkant van de vallei.


Mocht je deze inscriptie vinden, stuur een foto en ik drink een biertje met je!


Nog een keer de zuidkant van de vallei.


Foto gemaakt halverwege de ingang aan de zuidkant...

 
En hier het zicht vanaf de zuidelijk ingang, helemaal bovenaan...


Bij de zuidelijke ingang van de vallei, vind je deze ingang naar het gangenstelsel Ternaaien-Beneden.


Vernielde steunpilaren maken het er écht niet veiliger op, er rust nogal wat gewicht bovenop.


Aan de rechtse kant is deze instorting te zien, dit kan ook een ingestorte aardpijp zijn geweest.

Achter mij zie je de gemetselde muur die doorgebroken is...


Vandalisme, open vuurtjes en een gemetselde muur die doorbroken is...

Met de flitser aan kon ik door de opening deze foto maken. Het is hier al pikdonker.
Het gangenstelsel strekt zich heel ver uit, verdwalen kun je hier heel gemakkelijk.


Even showen, want uiteindelijk ben ik er wel geweest...


Nog een keer de buitenkant van de ingang...


Een stukje zuidelijker kom je nog meer dichtgemetselde ingangen tegen.


Dan de routebeschrijving naar de Verloren Vallei.

Allereerst, je moet in België zijn! De Verloren Vallei ligt aan de Belgische kant van de Sint Pietersberg. Het adres wat je kunt gebruiken voor je navigatie is Rue Collinet 13, 4600 Visé/Wezet, België.

Als je vanuit Maastricht komt rij je de ENCI en de kade-installaties voorbij over de Maasboulevard naar het zuiden. Je passeert dan de grens met België. Het opgegeven adres ligt ongeveer 700 meter over de grens in België. Het is makkelijk te herkennen aan een grote inham en een elektriciteitshuisje wat er staat.

De parkeermogelijkheid bij Rue Collinet en het bewuste elektriciteitshuisje.

Mijn auto staat rechts in beeld en er is ruimte voor enkele auto's. Denk er wel om dat je de inrit rechts van het elektriciteitshuisje niet blokkeert. Eventueel kun je je auto ook langs Rue Collinet parkeren. Zorg wel dat je dan goed aan de zijkant van de weg staat.

Er zijn twee mogelijkheden om de Verloren Vallei te bereiken, een makkelijke en een wat moeilijke route. Het is overigens aan te raden om de vallei te bezoeken bij droog weer omdat je anders heel makkelijk uit kunt glijden over stenen of vanwege de steile stukjes die in de route zitten.

De makkelijke route:
Parkeer je auto en ga rechts van het elektriciteishuisje langs het hek het pad op omhoog. Let op: door de vele stenen die in de grond zitten is dit een vervelend stuk om te lopen. Dit geldt ook voor de andere route, dus goede schoenen zijn wel aan te raden en denk erom dat je niet uitglijdt als de stenen nat zijn!


Ga hier omhoog het Plateau van Caestert op.

Volg dit pad omhoog en hou rechts aan in de draai. Je ziet hier nu al één van de dichtgemetselde ingangen voor je aan de linkse kant. Loop vervolgens rechtdoor over het pad en na nog een dichtgemetselde ingang te hebben gezien aan de linkse kant, kom je uiteindelijk uit bij de ingangen van het gangenstelsel. Deze bevinden zich links. Als je nu recht voor je kijkt, kijk je zo de Verloren Vallei in. Je kunt naar beneden via de helling, pas wel op dat je hier niet uitglijdt, het is een behoorlijk steil stuk.

Halverwege de vallei kun je nog een stukje naar rechts (onder een omgevallen boom door) en eventueel je weg vervolgen naar de poort. Je kunt ook nog een stukje doorlopen naar de noordkant van de vallei. Dit loopt dood maar is wel erg mooi om te zien.

 

De moeilijkere route:
Met het elektriciteitshuisje aan je linkerkant, ga je langs het informatiebord rechts omhoog het pad op. Ook nu weer, dit stuk loopt alles behalve prettig door de stenen die in het pad zitten. Kijk vooral ook tijdens de klim omhoog even naar rechts. Je hebt een prachtig uitzicht over de Maas en je kunt precies zien hoe hoog je al geklommen bent.

Loop door omhoog totdat je aan de linkse kant de poort ziet. Deze kun je niet missen.
Ga hier onderdoor en vervolg het (beter beloopbare) pad tot aan de splitsing.

Tijdens het bezoek (september 2016) was hier een enorme ravage te zien. Door een valwind was er een boom gesneuveld die het pad blokkeerde. Het pad vlak voor de kruising was bezaaid met takken en boomstammen waar ik onderdoor moest kruipen.

Als je op de splitsing even naar rechts om het hoekje kijkt, zie je een ingang naar een gangenstelsel. Ook nu weer, niet betreden! Je verstoort daarmee ook mogelijk de rustplaats van de vleermuizen.

Ga op de splitsing rechtdoor. In de routebeschrijving die ik heb, staat dat er een betonnen pilaar moet staan en dat je links aan moet houden. Door alle takken en bladeren kon ik die pilaar niet vinden. Ga in elk geval NIET rechts omhoog!

Loop een paar honderd meter door en dan zul je de Verloren Vallei naderen aan de noordkant.
Je krijgt dan hetzelfde uitzicht als op één van de foto's te zien is, je kijkt zo de diepte in.

Vervolg dan het pad naar links en ga naar beneden. Opgelet! Dit is een lastig en vooral steil stuk!
Je kunt je amper vasthouden en moet dit heel beheerst doen.
Eén misstap of flinke uitglijder en je ligt beneden in het ravijn.
Hou je vast aan boomwortels en neem vooral je tijd, als je hier valt en iets breekt heb je écht een probleem!

Als je deze gevaren hebt overleefd, volg je het pad en kun je rechts de Verloren Vallei in. Je komt dan in het midden van de vallei uit waar een boomstam over het pad ligt. Buk even flink en ga hier onderdoor. Als je dat gedaan hebt, sta je midden in de vallei. Rechts loopt dood maar is erg mooi om te zien.

Als je naar links loopt kun je na tientallen meters rechts de aangesneden gangen zien.

Als je nog verder doorloopt zie de uitgang aan de zuidkant vanzelf verschijnen.
Klim hier omhoog en kijk voorzichtig even bij de ingang van het gangenstelsel.

Vervolg nu het pad in zuidelijke richting en hou hierbij links aan.
Je ziet rechts nog twee dichtgemetselde ingangen en slaat daarna linksaf het pad in naar beneden.
Als je dit naar beneden volgt, kom je weer bij het hek en het elektriciteitshuisje uit.

Rue Collinet 13, kijkend in de richting van Nederland, het elektriciteitshuisje staat links buiten beeld.

Veel plezier met wandelen, mocht je aanvullingen/verbeteringen hebben, mail me dan!


DISCLAIMER! Ik ben niet aansprakelijk voor welke gevolgen, schade of ongevallen dan ook die mogelijk ontstaan zijn door gebruik van bovenstaande informatie, tekst en/of routebeschrijvingen!

Het bezoeken van de Verloren Vallei gebeurt ten alle tijden op eigen risico! Tijdens deze wandeling krijg je te maken met moeilijke stukken zoals slecht beloopbare paden, steile stukken en in de vallei loop je het risico vallend gesteente bovenop je te krijgen. Het blijft een stukje ongecontroleerd natuurgebied waar niemand toezicht op houdt of controle uitvoert op veiligheid!

Datzelfde geldt voor de ingangen die leiden naar het zuidelijk gangenstelsel. Ga NOOIT op eigen houtje deze onveilige gangenstelsels in! Door erosie en de ontbrekende controle op veiligheid is het af te raden de gangenstelsels te betreden. Het gewelf is onbetrouwbaar en de kans op instortingen is aanwezig! Je zult niet de eerste zijn die het noodlot vindt in dit soort gangenstelsels!

Nog steeds niet overtuigd van de gevaren? Lees dan deze pagina eens en bekijk vooral de derde foto. Wees er dan op bedacht dat niemand weet hoe de situatie is in NIET gecontroleerde gangenstelsels. Kalk lost op in water en dus kan er zó een instorting plaatsvinden. Nóg niet overtuigd? Klik HIER, HIER en HIER.

Bezoek het gebied uitsluitend bij daglicht! Er komen flinke hoogteverschillen voor en afbakening of hekken ontbreken! De kans op valgevaar is aanzienlijk, zeker als je de moeilijke route volgt naar de vallei. Wees zeer alert als je dit gebied bezoekt met kinderen! Een beter advies: doe deze wandeling niet met kinderen...

Houd de lokale voorschriften in acht en wees een verstandig mens!

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.