De Lommelse Sahara... een naam die bij velen de mondhoeken doet krullen. Ja hoor, een Sahara? Ook ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het gebied blijkt weldegelijk te bestaan en wel bij het Belgische plaatsje Lommel dus.

Eerst even wat geschiedenis.

Het gebied beslaat een oppervlakte van 193 hectare en bestaat uit een zand- en duinlandschap. In het midden van het gebied ligt een groot meer dat ontstaan is door zandwinning in de jaren '50 en '60. Tussen 1902 en 1940 heeft in het gebied een zinkfabriek gestaan. Door de uitstoot van deze fabriek, verdween alle groene beplanting over een gebied van 350 hectare wat bovendien bedekt werd met wit zand.

Om verdere uitdeining te voorkomen, werd na de Tweede Wereldoorlog naaldbebossing aangelegd. Met behulp van hagen van sprokkelhout (zogenaamde 'mutsaards') werd het proces van complete verzanding voorkomen. Hierdoor werd het zandgebied in omvang tot de huidige 193 hectare teruggedrongen. Heden ten dage staat het gebied bekend om de talloze watervogels en de exotische verwilderde zwarte zwanen.

Tot ongeveer 1960 had de springstoffenfabriek Poudreries Réunies de Belgique haar testterrein op de Sahara. Hiervan zijn er restanten terug te vinden zoals een schuilhut, de plek waarin werknemers zich verscholen bij het testen van granaten. Ook ligt er een ruïne van een vernietigingsput, een bouwwerk met een diameter van zo’n 10 meter waarin overbodige munitie werd afgebroken. Evenals de originele betonnen veiligheidspiramides, die granaatscherven en kanonskogels moesten tegenhouden.

De Lommelse Sahara werd in 2005 uitgeroepen tot één van de "Allermooiste plekjes van Vlaanderen".

Dit gebied heb ik tijdens mijn vakantie in september 2016 bezocht. Gelukkig was het prachtig weer wat zorgde voor enorm mooie foto's. Mocht je interesse hebben en het gebied ook eens willen bezoeken, dat kan natuurlijk. Er is bij sport- en congrescentrum De Souverein (gratis) parkeergelegenheid en dat ligt aan de Sportveldenstraat. Het gebied ligt aan de westkant van de Souverein. Via een redelijk lang maar mooi wandelpad loop je vanaf De Souverein zo het prachtige natuurgebied in.

Honden mogen -mits aangelijnd- ook het gebied in. Verder is zwemmen in het meer verboden hoewel dit op mooie dagen wel wordt gedaan. Het ontbreken van toezicht en mede door het ontbreken van controle van de waterkwaliteit, kan de veiligheid niet gegarandeerd worden. Het meer is dusdanig groot dat er verschillende stromingen zijn, zowel koud als warm en dat kan mogelijk voor verkramping van spieren zorgen. Verder is het jammer dat er bijna nergens afvalbakken staan en dat ontaard zich in zwerfafval wat door bezoekers wordt achtergelaten.

Dan nu *eindelijk* maar eens wat foto's... hi.

Het past amper in beeld, maar dit is De Souverein aan de Sportveldenstraat.


Vanaf daar loop je zo het prachtige gebied in.


Wauw, het meer is al zichtbaar vanaf de hoofdweg door het bos.


In de zomer is het een heerlijke plek om te vertoeven.


Het heldere water lokt natuurlijk wel uit om er ene duik in te nemen.


Flink met de oogjes knijpen deze zonnige dag :)


Het meer wat ongeveer 40 meter diep is.


Het is écht kraakhelder water. Maar let op, de kwaliteit wordt niet gecontroleerd.


In de verte al mooi te zien, de uitkijktoren.

Een 'must-see' is de gigantische uitkijktoren die aan de noordkant van de Sahara staat. Op 1 april 2015 werd deze toren geopend die een hoogte heeft van 30 meter. Deze indrukwekkende constructie beschikt over drie platforms die je een wijde blik op de omgeving bieden. De inspiratie voor de look van de uitkijktoren haalden de ontwerpers uit het glooiende lijnenspel van de zandduinen in de Sahara. Dit lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel, touw (ruim 3,5 kilometer in totaal). Touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling, maar is tegelijk soepel en relatief zwaar, waardoor het zal gaan doorhangen. Door het afwisselend strak en los om de toren te wikkelen ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara. Bij het beklimmen van de trap kijkt de bezoeker tussen de touwen door naar het landschap.


Prachtige natuur en een mooie foto in de 'levendige' kleurenstand.


Nog meer groen en zand natuurlijk...


Tussen de bomen door heb je constant een mooi zicht over het meer...


Staat die toren nou schuin? Jazéker! De toren staat schuin, de trappen en platforms liggen recht.


Informatie over de toren...


Uitzicht vanaf de toren over de Sahara die zich ook nog een stukje naar links uitstrekt.


Kijkend in de richting van Nederland.
Op de leuning van de toren zijn bordjes bevestigd met pijlen en plaatsnamen.


Jawel... ontdanks de lichte hoogtevrees toch naar boven geklommen...


De toren ziet er wel spectaculair uit door al het gebruikte touw.


Nog een uitzichtje richting de noordoost kant van het gebied.


Het beklimmen van de toren is best een belevenis zo...


Nog een keer de toren van onderaf gezien.


Je kunt een hele mooie wandeling maken door het gebied.


Uiteindelijk kom je weer uit bij De Souverein.
Eventueel kun je bij Center Parcs de Vossemeren een lekkere versnapering pakken.
Dat park ligt er vlakbij namelijk. De auto kun je er gratis parkeren.

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.