Deel 1

Ik wilde proberen om de 23cm repeater in Heerenveen te bereiken, maar zonder gebruik te maken van een grote richtantenne die ik toch niet kwijt kan. Een Double Quad bouwen is niet moeilijk en het proberen waard. De eerste versie zou een testversie worden om later, als het zou werken, een professioneel exemplaar te maken. De afstand tussen de repeater in Heerenveen en Franeker is ruim 35 kilometer en de vraag was dan ook of dat met een Double Quad te overbruggen zou zijn. Tijd voor een rondje zoeken op internet...


Ik kwam steeds op één ontwerp uit. Het zag er vrij simpel uit alleen de versterking was maar 10dB. De vraag was natuurlijk of dat voldoende zou zijn om via de repeater in Heerenveen te kunnen werken. Een nieuwe Double-Quad kopen ging me € 55 Euro kosten terwijl zelfbouw niet zo moeilijk was. En zo begon ik dus op 1 juli 2008 met de bouw van deze antenne die na enkele uurtjes knutselen klaar was.

Deze tekening vond ik op internet. Heel simpel eigenlijk. Enige kanttekeningen die bij deze antenne horen:

- Makkelijk te bouwen, de afmeting van de reflector is niet bindend.
- Regelbare SWR door met de afstand te spelen tussen het element en de reflector.
- Heel makkelijk in gebruik voor mobiele en portabele toepassingen, de antenne is redelijk klein.
- Er is geen aanpassing nodig. De zendontvanger kan direct aangesloten worden.
- Een groot frequentiebereik.

De afmetingen van de reflector (de achterplaat) en de dikte van het koperdraad komen niet zo nauw. Voor de achterplaat heb ik een plaat zink gebruikt (van een oude dakgoot) en ik heb 1,5mm installatiedraad (zwart) gebruikt voor de straler. Uiteraard heb ik hier de isolatie van verwijderd. Het enige wat je zelf moet verzinnen (of hier afkijken) is een manier om de straler vrij van de reflector te houden.

De afstand van de straler t.o.v. de reflector is in dit voorbeeld 17mm. Ik kwam echter ook andere, bijna dezelfde ontwerpen tegen waarbij deze afstand geen 17 maar 29mm was. Later bleek dat 29mm de juiste maat was, meer daarover vindt je op de pagina "23cm Quad 2", daar staat hoe je deze maten precies moet berekenen.


Met neme een plaatje zink van 20x24 cm.


Vervolgens ga je de straler heel precies buigen.

Als je 8 x 58mm doet kom je uit op 46,4 centimeter. Dat is de lengte van het stuk installatiedraad wat je nodig hebt. De straler wordt uit één stuk gebogen om de stevigheid te vergroten.


Vervolgens meet je uit waar het midden van de plaat zit.


En dan tref je ineens dé oplossing!

Tja, hoe isoleer je nu een straler van de reflector? Het antwoord was best simpel. Men pakt een klein stukje PVC-buis (ca. 2cm) en die stukjes plak je op de plaat ijzer of in mijn geval zink. Dan pak je een heel dun vijltje en vijl je net zo lang totdat je op 29mm zit, want zover moet de straler van de reflector af zitten. Je wacht enige tijd en zie daar: als de lijm droog is, heb je de straler perfect vrij van de reflector!


Vervolgens boor je een gaatje in het midden van de plaat. Of je doet dat eerst...

Ik heb in diverse bakjes eens rondgekeken wat ik nog had liggen. Dat was dus nog een BNC chassisdeel. BNC-connectoren kunnen prima gebruikt worden voor 1.2 GHz omdat deze tot 3 GHz HF-dicht zijn. En zo maakte ik er dus een BNC-chassisdeel in...


Zo, dat past precies!


Het is wat provisorisch, maar het concept is goed!

Ik had alleen geen ringen of moeren meer van het BNC-chassisdeel en omdat je niet op zink kunt solderen, moest ik wat anders verzinnen. Ik kwam nog een kabelklem tegen uit een RS232-connector. Dat metaal was wel te vertinnen en dus heb ik er een kabelklem op gemonteerd voor de aarding. Oké, het ziet er niet mooi of professioneel uit, maar het is een experiment en daar kan natuurlijk heel veel!

Je kunt trouwens hier heel mooi zien hoe de connecties gemaakt zijn. Precies in het midden van de twee vierkanten met de aarding aan ene kant en aan de andere kant zit de voedingskant.


DE TEST

Spannend! Want werkt het of niet? Nou heb ik het geluk dat ik sowieso hoog woon en over de daken heen kan kijken. Daarbij komt ook nog dat het raam van de shack aan de oostkant zit van het pand en dat ik voor de repeater in Heerenveen in zuidoostelijke richting moet uitzenden. Ik zou eventueel een houdertje buiten aan de muur kunnen maken en daar de antenne aan vast kunnen maken. Het nadeel was dan wel dat er wéér een kabel door het ventilatierooster heen moest.

Ik had een stuk kabel aan de antenne gezet, een microfoon met lange kabel aan de set gedraaid en toen heb ik de antenne in verticale toestand uit het raam gehouden. De blijdschap was groot toen ik ergens heel vaag het signaal van de repeater hoorde. Mijn antennetje leek te werken.

Na even een glas drinken te hebben gepakt, ben ik weer verder gaan testen en wat bleek? Als ik de antenne een kwartslag draaide, kwam het signaal een stuk beter binnen! Bijna zonder ruis! Sterker nog, ik kon de antenne ook binnen ergens neerzetten en met de repeater werken. Ik had nog een plekje over bij het raam en zo prijkt er dus nu een simpele 23cm double-quad voor het raam die uitkijkt richting Heerenveen.

Later bleek dat ik te simpel had gedacht. Het zit namelijk bij quad-antennes net even anders, de polarisatie is precies andersom!

Links: De antenne HORIZONTAAL gepolariseerd!
Rechts: De antenne VERTIKAAL gepolariseerd.


De 23cm double-quad die lekker naar buiten kijkt richting Heerenveen.

Het werkt dus! Met een paar simpele middelen was ik klaar en kan ik dus met de repeater in Heerenveen werken en overbrug ik een afstand van ruim 35 kilometer. Later heb ik nog verder getest met het zendvermogen. Ik kan maximaal 10 Watt maken op 23cm en zelfs met het minste vermogen wat de TS-790 geeft, kan ik de repeater nog openen. Ik heb helaas geen meetapparatuur voor 23cm, ik weet dus niet hoeveel vermogen er uitkomt en wat de SWR is. Maar gezien het feit dat ik de repeater open krijg op het laagste vermogen en dus 35 kilometer overbrug, ga ik er vanuit dat het met die SWR wel goed zit.

En nu maar hopen dat ik er eens mensen hoor, normaal gesproken is het rustig op 23cm.

Natuurlijk kan de antenne nog verbeterd worden. Zo kun je de connector nog vervangen door bijvoorbeeld een N-chassisdeel en kun je de aarding van de straler ook mooier maken. Als je de antenne buiten gaat gebruiken kun je eventueel een plastic bakje omgekeerd over het hele spulletje zetten. De randen kun je dicht kitten en zo blijft alles waterdicht. Je kunt het beste magnetrondoosjes gebruiken omdat hierbij de demping minimaal is. Je kunt testen of een doosje demping geeft door het in de magnetron te stoppen. Wordt het doosje warm? Dan heb je wat demping. Wordt het doosje niet warm? Dan treed er geen demping op.

Verder kun je de hele antenne inspuiten met transparante spuitlak. Hierdoor blijft het metaal mooi en beschermd. Denk er wel om dat als je dit gaat doen, je de connector afdicht zodat hier geen lak in kan komen.

Op de pagina "23cm Quad 2" staat een mooier en preciezer ontwerp van deze quad-antenne. Ik raad je dan ook aan om deze pagina te laten voor wat hij is en een bezoek te brengen aan de pagina "23cm Quad 2". Hier kun je ondermeer terug vinden hoe je de maten moet uitrekenen die gebruikt worden.

Juli 2008


Disclaimer:
Deze pagina is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de aangeboden informatie geschied geheel op eigen risico. Ik ben derhalve niet aansprakelijk voor enigerlei schade aan apparatuur, aanverwante zaken of persoonlijk letsel wat ontstaan is door de aangeboden informatie of door het verkeerd toepassen daarvan. Ook ben ik niet aansprakelijk voor alle andere gevolgen die kunnen voortvloeien door het gebruik of het niet goed gebruiken van de aangeboden informatie.


Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.