Aardlussen... Een heel vervelend verschijnsel voor velen. Wat zijn het nou precies, wat zijn de klachten en, hoe kun je dit oplossen. Dat hoop ik op deze pagina duidelijk te maken.


Wat zijn aardlussen precies en wat veroorzaken ze?
Een aardlus ontstaat doordat er op verschillende punten verbinding wordt gemaakt met aarde. Da's alles. Stel, je hebt een brom op je mengtafel, en specifiek op de phono-ingangen. Dit zijn heel gevoelige ingangen, en zijn zeer vatbaar voor aardlussen. De brom ontstaat door "teveel" aarde.

Stel, je hebt een tuner, met daarop de CAI, een kabelaansluiting. Tevens heb je op je mengpaneel de uitgang van de soundblaster van je PC hangen, die verbonden is met de randaarde in het stopcontact.

Welnu, wat is het geval; de randaarde van je computer is (uiteindelijk) verbonden met een aardpen in de grond, meestal in de meterkast. Dit is de gewone randaarde, die in combinatie met aardlekschakelaars, nog betrouwbaarder is.

We kijken even verder, en nu naar de CAI, de kabelaansluiting. "Hee, wat vreemd, ook hier heb je een aarde" zul je denken. Goed gedacht, maar waar zit die op aangesloten? Waar zit de aardpen van de CAI? Vaak zit deze een heel eind verderop in de centrale verdeelkast ergens in je buurt.

Hoe ontstaat nou die aardlus? Niet zo moeilijk te verklaren. De CAI loopt dus naar een verdeelkast ergens in je buurt, hier zal vaak een aardpen aanwezig zijn, maar de weg van onze tuner naar die aardpen is (te) lang. Onderweg worden er namelijk allerlei signalen opgepikt in de vorm van magnetische velden. Als men op een geleider een magnetisch veld zet, zal hier een (heel klein) stroompje door gaan lopen. Hier hebben we het ontstaan van de aardlus!

Het stroompje zal tenslotte binnenkomen op de tuner, die vervolgens met bijvoorbeeld cinch-bussen verbonden is met de mengtafel. Doordat de aarde in huis vrijwel vrij is van dergelijke instraling, en de CAI-aarde dus een klein stroompje meebrengt, ontstaat er een potentiaal verschil tussen beide.

Het gevolg is dat er een brom ontstaat op je apparatuur, met name de phono-ingangen, omdat deze ingang 2,5 milliVolt is en dus gevoelig is voor een potentiaal verschil.

Wat kan ik erg tegen doen?
De boel niet aarden is geen oplossing.
Trek daarom NOOIT de aardedraad los van de PC! Die zit er niet voor niks!

Zoek het probleem elders, in dit geval de CAI-kabel. Deze moet worden aangepakt én, als je dit doet, brengt het nog een voordeel mee want wat een onbekende factor is bij de CAI-kabel, is wat anderen op die kabel hebben aangesloten.

Hebben anderen de CAI-kabel gebruikt als aardleiding voor de PC bij gebrek aan een randaarde stopcontact? De CAI-kabel is dus geaard in de verdeelkast die ergens in je buurt staat. Maar in die kast worden regelmatig werkzaamheden verricht en dan zou de aardleiding wel eens losgemaakt kunnen worden. De aarding van de CAI-kabel (waarvan onbekend is wat er allemaal op is aangesloten) loopt nu ineens via jou stereo-installatie en PC!


Mantelstroomfilter
Een mantelstroomfilter of scheidingsfilter lost je aardlus op en stelt je apparatuur in zekere zin veilig.
Mantelstroomfilters zijn vaak voor veel geld te koop. Prijzen van 30 Euro of meer zijn normaal. Toch hoeft het helemaal niet zoveel te kosten! Sterker nog, voor 50 Eurocent kun je al klaar zijn!

Je moet de gehele CAI-kabel loskoppelen van de aardlus, maar, je moet natuurlijk wél signaal behouden! Hoe doen we dit...


Een mantelstroomfilter...

Je ziet het, dit is alles! Slechts twee condensatoren van elk 10nF zijn voldoende. Ikzelf heb het getest met 1nF, en ook dit werkt goed. De condensatoren zijn voor de 50Hz (de bromveroorzaker) een enorme weerstand, maar voor de HF-signalen van de radio, zijn ze vrijwel geen weerstand. Zo wordt dus het potentiaal verschil opgeheven. Zorg wel dat de condensatoren minimaal 250 Volt aan kunnen.

Scheidingsfilter
Ook dit kan je gebruiken, de werking heb ik niet getest, ik had namelijk geen ringkern en de oplossing van de condensatoren was bij mij al voldoende. Maar, het is wel een tip mocht je hiermee willen experimenteren.


Voor T1 kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een Amidon T50-6 ringkern. Maak dan om de ringkern iets van 2 x 5 a 10 windingen en sluit het hele spulletje aan. Ook nu zou de aardlus opgeheven moeten zijn, maar, deze toepassing heb ik dus niet getest.

Succes met het bouwen van deze schakelingen, mochten er nog vragen zijn of mocht je nog tips of aanvullingen hebben, mail dan gerust, ik ben heel benieuwd.

2002


Disclaimer:
Deze pagina is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de aangeboden informatie geschied geheel op eigen risico. Ik ben derhalve niet aansprakelijk voor enigerlei schade aan apparatuur, aanverwante zaken of persoonlijk letsel wat ontstaan is door de aangeboden informatie of door het verkeerd toepassen daarvan. Ook ben ik niet aansprakelijk voor alle andere gevolgen die kunnen voortvloeien door het gebruik of het niet goed gebruiken van de aangeboden informatie.

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.