De firma Kenwood kondigde de TM-V7 zendontvanger destijds groots aan. Het multifunctionele display was echt een revolutie! Je kon de transceiver zelfs instellen dat er een soort kleine spectrum-analyzer tevoorschijn kwam. Allemaal fantastische opties, totdat het noodlot langzamerhand toesloeg. Display's vielen spontaan en compleet uit en bij steeds meer TM-V7's ging het display kuren vertonen. Eén lijntje, twee lijntjes in beeld totdat het display uiteindelijk bijna niet meer af te lezen was. In de beginperiode toen het probleem ontdekt werd, kon men de display's omruilen bij Kenwood. Deze service heeft Kenwood vrij snel alweer geschrapt waardoor veel eigenaren van een TM-V7 achterbleven met een zendontvanger die in feite waardeloos was en steeds waardelozer wérd... Overigens, het schijnt dat dit niet bij álle TM-V7's het geval is, het is slechts een bepaalde serie geweest.

Op deze pagina is informatie gebruikt die door de maker van het display, Mario Kienspergher, OE9MKV geschreven is. Met zijn toestemming heb ik de informatie mogen gebruiken voor deze webpagina, waarvoor hartelijk dank!

Lees voordat je aan de slag gaat, eerst de disclaimer onderaan deze pagina!Een bekend fenomeen van veel TM-V7's, een bijna onleesbaar display.

Nieuwe display's zijn niet meer te verkrijgen. Na goed zoeken vond ik enkele jaren terug een Amerikaanse website die display's op voorraad zou hebben. Inmiddels staan daar alle display's op de status 'niet meer leverbaar'. De prijs voor een display was trouwens niet mis, namelijk 150 Dollar. Daar kwamen dan nog kosten overheen voor de invoerrechten en BTW.

Jarenlang is het stil geweest rondom de TM-V7, tot september 2010. De Oostenrijkse zendamateur Mario Kienspergher, OE9MKV heeft er wat op bedacht, namelijk een extern display ontwikkelen en dat is gelukt. Natuurlijk, de TM-V7 verliest wel de charme die hij had, maar met een extern display is de set nog prima te gebruiken voor een lokale babbel, voor packetradio of andere activiteiten. Voor mij een rede om de TM-V7 van zolder te halen, af te stoffen en om te proberen er toch nog wat nieuw leven in de blazen.


Mario heeft een tweetal documenten geschreven (Duits en Engels) met alle informatie en schema's. Ook heeft hij een HEX-file gemaakt en deze gepubliceerd in het Duitse blad Funkamateur. Om het makkelijk te maken, zijn alle benodigde files en programma's hieronder te downloaden. De belangrijkste zaken zijn door mij in het Nederlands uitgewerkt. Het belangrijkste is het schema en hoe je het display aansluit op de TM-V7. Dat staat allemaal keurig in de documenten hieronder.


Het externe display voor de TM-V7. Deze foto is van de maker, Mario, OE9MKV.

Op deze pagina gaan we niet teveel in op de technische achtergrond zoals Mario dat wel heeft gedaan in de bouwbeschrijvingen. Het komt er op neer dat de TM-V7 communiceert via een eenvoudig protocol wat door de microcontroller wordt verwerkt. Mario heeft het hele protocol bekeken en naar aanleiding daarvan een display ontwikkeld.

BEPERKINGEN OM REKENING MEE TE HOUDEN

Toch zijn er een paar dingen die nog steeds een belemmering vormen voor de juiste werking van het display of die simpelweg niet geïmplementeerd konden worden door de beperkingen van de microcontroller of de TM-V7 zelf.

1: Als men gaat zenden op de 70cm-band, dan blokkeert de communicatie tussen de TM-V7 en het display. Zenden op de 2m-band heeft geen gevolgen voor de werking. De oorzaak lijkt te moeten worden gezocht in de TM-V7 zelf. Het aanpassen of inkorten van de bekabeling of deze met een ferrietkraal ontstoren had geen effect. Mario schrijft dat het mogelijk een probleem is met zijn TM-V7, maar ik heb hetzelfde probleem ondervonden. Hier is nog altijd geen oplossing voor gevonden.

2: De geheugenkanalen in de TM-V7 kunnen worden voorzien van een naam. Hoewel de namen ook via de datapoort worden verzonden, is het technisch niet mogelijk om deze te laten zien in het display omdat er simpelweg geen ruimte voor is. In principe is er wel voldoende RAM, ROM en CPU-kracht beschikbaar.

3: Enkel de functies die beschikbaar zijn op de datapoort worden ondersteund. Dat betekent dat het menu niet op het display getoond kan worden. Opties zoals het veranderen van de frequentiestap, repeatershifts en andere opties zullen toch via de set zelf moeten worden veranderd. Dit is misschien wat onhandig, maar met de handleiding kun je toch nog de juiste opties vinden. Het is onduidelijk of deze opties überhaupt via de datapoort worden ondersteund.

4: Als je de TM-V7 op beide banden tegelijk laat scannen, dan werkt het scannen wel, maar de TM-V7 stopt niet als er wat gehoord wordt op een frequentie. Dit heeft te maken met het feit dat het display aangesloten is op de datapoort waardoor de TM-V7 in een bepaalde data-modus komt te staan. Of de microcontroller in de Kenwood schiet in de stress of er zit een fout in de firmware, hoe dan ook, het schijnt dus niet te werken met aangesloten display.


Als het je ondanks het voorafgaande toch wat lijkt om te bouwen, dan gaan we aan de slag!

Wat heb je nodig voor het display?

 • Een 4x20 LCD-display, blauwe achtergrondverlichting en witte tekens (Koop'm hier bijvoorbeeld)
 • Kleine experimenteer printplaat voor de schakeling
 • Drie condensatoren van 100nF
 • Een 7805 (1A) spanningsregelaar, een 78S05 kan 2A leveren
 • Een weerstand van 10k (1/4 Watt)
 • Een potmeter van 10k voor het contrast van het display
 • Een 28-pens IC-voet
 • Een Atmel ATmega8 (heet ook wel een AVR, wordt ook op deze pagina gebruikt)
 • Een 6-polige S-VHS connector voor aansluiting op de databus van de TM-V7 (zie tekst)
 • Stukje 9-polige bandkabel voor de verbinding tussen de print en het display (zie tekst)

 

Voor een programmer heb je het volgende nodig:

 • Kleine experimenteer printplaat (alleen voor montage van de IC-voet
 • Een 28-pens IC-voet
 • Stukje 6-polige kabel van ca. 1 meter lengte.
 • Drie weerstanden van 220 Ohm
 • Eén weerstand van 100 Ohm
 • 25-polige male connector voor de printerpoort (LPT-programmer)

Het is een leuk project om te maken. Eén kanttekening moet wel worden geplaatst, namelijk over de AVR. Als je hier zoals ik geen ervaring mee hebt, dan kan het lastig zijn. Je moet namelijk cruciale instellingen wijzigen om hem werkend te krijgen. Indien dit fout gaat, bestaat de kans dat je de AVR niet meer kunt uitlezen of kunt programmeren, in elk geval lukt dat niet meer met de programmer die hier beschreven wordt.

> MAAK HET JE GEMAKKELIJK! BESTEL EEN GEPROGRAMMEERDE EN GETESTE AVR <

Als je er helemaal geen ervaring mee hebt, dan kan ik je het makkelijk maken. Voor een kleine vergoeding kan ik je een geprogrammeerde AVR toesturen die bovendien eerst wordt getest en dus werkend de deur uit gaat. Ik hoef er niet aan te verdienen, ik vraag slechts de kosten van de AVR, verpakkings- en verzendkosten! Voor € 7,50 heb je een geprogrammeerde en geteste AVR in huis! Stuur even een mailtje als je belangstelling hebt.


De programmer

Het programmeren van een ATmega8 gaat eigenlijk heel simpel. Met slechts drie weerstanden van 220 Ohm, eentje van 100 Ohm, een 25-polige mail connector, een 28-pens IC-voet en een stukje 6-polige kabel ben je er al. Eventueel kun je de IC-voet op een klein stukje experimenteer printplaat solderen, dan kun je de AVR er makkelijk uithalen en eventueel opnieuw programmeren.

Er is bewust gekozen om via de LPT-poort te programmeren vanwege de eenvoud. Je kunt ook een programmer maken die via de RS-232 poort werkt, maar dan kom je al snel in aanraking met meer onderdelen waaronder een MAX232. De werking blijft gelijk, dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Het schema ziet er als volgt uit:De weerstanden mogen in waarde variëren. Ik heb gebruik gemaakt van één 100 Ohm weerstand en de rest 220 Ohm. De stroom moet ietwat begrensd worden van de LPT-poort, vandaar de weerstanden. Het printje werd bij mij klein en verdient niet echt een schoonheidsprijs, maar het werkt en daar gaat het om.

Attentie! Het kán zijn dat de spanning op de LPT-poort net te laag is om de AVR te programmeren. In dat geval krijg je foutmeldingen in PonyProg (AVR kan niet gevonden worden, halverwege stopt het schrijven naar de AVR etc). Mocht dat nu het geval zijn, dan kun je de AVR ook aansluiten op een externe voeding van 5 Volt. Verbind de massa door met pen 19 van de LPT-poort, pen 8 van de AVR en je externe voeding. Sluit vervolgens op pen 7 van de AVR een 5 Volt voeding aan.


PonyProg

PonyProg is een simpel stukje software om verschillende AVR's te programmeren. Hoewel het programma een hoop opties kent, worden alleen de opties behandeld die ook daadwerkelijk nodig zijn om deze AVR te programmeren.

LET OP! PonyProg heeft problemen met Windows 7 (en hoger) en dan met name met de driver voor de printerpoort. Ik kreeg PonyProg niet werkend onder Windows 7! Ik raad je aan om de AVR te programmeren via een PC waar Windows XP of lager op staat of een AVR bij mij te bestellen.

Als je PonyProg geïnstalleerd hebt, gaan we eerst de programmer instellen. Dit kan via het menu SETUP en dan INTERFACE SETUP. Kies dan vervolgens de 'AVR ISP I/O' instelling en vergeet daarbij niet om LPT1 aan te vinken!


Kies bij SETUP -> INTERFACE SETUP voor 'Avr ISP I/O', laat de andere opties ongemoeid!

Kies vervolgens in het midden bovenaan voor de juiste AVR. In dit geval dus 'AVR Micro' en 'ATmega8'.

Als het goed is zou PonyProg nu moeten kunnen communiceren met de AVR. Sluit je programmer aan en plaats de AVR erin (denk erom dat je deze juist in de IC-voet zet, anders werkt het niet!). Je kunt proberen je AVR uit te lezen door het meest linkse icoontje uit de tweede werkbalk aan te klikken. Indien je een foutmelding krijgt, dan klopt er iets niet. De AVR moet namelijk meteen uitgelezen worden.

Het volgende proces vraagt extra aandacht. Het heeft mij uren en enkele Atmega's gekost om dit voor elkaar te krijgen. Want, een AVR als deze kan op verschillende snelheden draaien zoals 1 MHz, 2 MHz, 4 Mhz en 8 MHz. Standaard wordt deze AVR in de fabriek op 1 MHz gezet. Voor deze schakeling is het nodig dat de AVR op 8 MHz draait en dan ook nog eens op de interne klok. Dit zul je moeten aanpassen! Doe je dit niet, dan werkt je display niet!

In PonyProg kies je voor COMMAND en dan SECURITY AND CONFIGURATION BITS.
Kies onderaan het schermpje voor READ. Als het goed is zou dit er zo uit moeten zien:


Blijf van alle instellingen af, het kan je AVR onbruikbaar maken!

Er moeten een tweetal opties worden veranderd.
Het vinkje bij CKSEL2 moet worden weggehaald en CKSEL0 moet worden aangevinkt.


Hierboven de juiste instellingen. Hiermee werkt de AVR op de interne klok op 8 MHz.

Klik vervolgens op WRITE. Nu worden de juiste instellingen naar de AVR geschreven. Als je hier een fout in maakt en je schrijft de instellingen weg, dan is de kans groot dat je je AVR niet meer kan uitlezen of programmeren. Je kunt de AVR dan alleen nog redden als je je programmer ombouwt of een professionele programmer aanschaft. Denk niet dat de AVR beter werkt met een extern kristal wat op 10 MHz draait want dat is niet zo!

Ok, één van de moeilijke delen hebben we gehad, nu het volgende. Pak de firmware uit die je bovenaan deze pagina kunt downloaden. Je komt dan een HEX-file tegen die juist in de AVR gezet moet worden. Ga in PonyProg naar FILE en kies voor OPEN DEVICE FILE. Blader nu naar de HEX-file, selecteer deze en open de file. Schrik niet, want het scherm komt er hierna heel anders uit te zien.


De firmware die in de AVR gezet moet worden.

Je ziet nu de programmeercode van de AVR. Je kunt met de code zelf niks, maar het programma moet wel weten wát er in de AVR gezet moet worden. Dan gaan we de AVR nu echt programmeren, ook wel flashen genoemd.


Kies voor het vierde symbooltje van links: WRITE DEVICE


De HEX-file wordt direct weggeschreven naar de AVR.


Aan het einde wordt de code nog eens geverifieerd en als alles goed is, krijg je deze melding.

Als je al deze stappen met succes hebt doorlopen, dan heb je geluk, dan is je AVR met succes geprogrammeerd.

Bij mij heeft dit nogal wat voeten in de aarde gehad. Met name het 'FUSES'-verhaal, dus het instellen van de juiste snelheid, heeft me wel de nodige uren gekost. Het blijkt namelijk dat de instellingen in PonyProg geïnverteerd worden weergegeven, dus, uit is aan en aan is uit. Van origine staat een AVR op CKSEL3...0 op 0001. Hiermee zou je zeggen dat in PonyProg de instellingen CKSEL 3, 2 en 1 uitgevinkt staan staan en CKSEL0 op aangevinkt staat. Dit is dus precies andersom! Vandaar dat ik er niet te diep op in ga, maar als je gewoon de afbeeldingen volgt, dan moet het lukken.


> MAAK HET JE GEMAKKELIJK! BESTEL EEN GEPROGRAMMEERDE EN GETESTE AVR <

Als je er helemaal geen ervaring mee hebt, dan kan ik je het makkelijk maken. Voor een kleine vergoeding kan ik je een geprogrammeerde AVR toesturen die bovendien eerst wordt getest en dus werkend de deur uit gaat. Ik hoef er niet aan te verdienen, ik vraag slechts de kosten van de AVR, verpakkings- en verzendkosten! Voor € 7,50 heb je een geprogrammeerde en geteste AVR in huis! Stuur even een mailtje als je belangstelling hebt.


Aansluiten op de TM-V7

Nog een valkuil bij mij was het aansluiten op de TM-V7. Mijn schakeling leek niet te werken of beter gezegd, ik twijfelde aan de werking van de microcontroller. In werkelijkheid was er iets heel anders aan de hand. Tijdens het solderen van de S-VHS-plug waren de contacten te warm geworden waardoor er speling was ontstaan. Als ik de connector in de datapoort stak, dan werd één van de pennen teruggeduwd waardoor deze geen contact maakte.


Een leuke fout om te zoeken, je kunt er lang mee bezig zijn!

Kijk dus goed uit voor dit soort missers. Nog een ander detail wat belangrijk is, als je het display aansluit en de TM-V7 aanzet, dan MOET deze een pieptoon geven. Deze pieptoon geeft aan de set in data-mode wordt gezet omdat er dus iets op de datapoort is aangesloten. Doet de set dit niet, controleer dan de verbindingen in de connector (denk erom pen 4 en 5 met elkaar te verbinden!) en op de print.


Bandkabel tussen display en controllerprint

Voor het aansluiten van het display op de print, kun je gebruik maken van een oude IDE-kabel van een harde schijf. Een oude floppy-drive kabel voldoet ook prima. Ik heb één kabel opgegeven voor dit soort experimenten en nu heb ik dus een mooie bandkabel tussen de printplaat en het display zitten. Ideaal, werkt snel en het is erg overzichtelijk.


Het LCD-display en de achtergrondverlichting

Het LCD-display aansluiten is niet moeilijk. Als je zo'n zelfde type aanschaft als die ik gebruikt heb, dan moet je nog twee pennen extra verbinden voor de achtergrondverlichting. Pen 15 is de Anode (de plus-kant) en pen 16 is de Kathode (de min-kant). Je sluit pen 15 aan op pen 2 en pen 16 verbind je door met pen 5 (of 1, is allebei massa).

Bij sommige display's zitten de aansluitingen van de achtergrondverlichting ook náást het display en dus niet op de contactpennen bovenaan. Het is altijd handig om te kijken naar het datasheet van het desbetreffende display, vaak wordt het datasheet wel ter beschikking gesteld door de webwinkel waar je het display koopt.


The results...

Na lang bouwen, solderen en programmeren is het gelukt en kan je display er zo uitzien:


Het opstartscherm. Rechts onderin zie je dat de communicatie met de TM-V7 in orde is.


Na ca. 2 seconde wordt alle data geïnitialiseerd en verwerkt (duurt heel kort).


En uiteindelijk krijg je het display te zien met alle informatie.


Display inbouwen in een mooie behuizing

Het was even zoeken op de site, maar bij Conrad vond ik een prachtige kunststof hoogglans behuizing, bestelnummer 520528. Toen ik de behuizing opende, schrok ik even, maar het display blijkt er precies in te passen. Het is écht even een secuur werkje, maar het door mij gebruikte display past erin. De print met de microcontroller is aan de deksel geschroefd en raakt het display niet.


Met wat handigheid maak je een mooie rechthoekige opening in de behuizing.


De besturingsprint heb ik vastgeschroefd op het deksel.


Je hebt niet veel speling, maar het display kan er nét in.


De IDE-kabel naar het display met de voedings- en datakabel.
Als trekontlasting heb ik een bindbandje gebruikt.


Het oude en het nieuwe display, gebroederlijk naast elkaar op de plank.


Het display wat enorm veel kan weergeven over de bedrijfstoestand.


Heel veel succes met de eventuele nabouw!

1 februari 2013


Disclaimer:
Deze pagina is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de aangeboden informatie geschied geheel op eigen risico. Ontwikkelaar Mario Kienspergher en ik zijn derhalve niet aansprakelijk voor enigerlei schade aan apparatuur, aanverwante zaken of persoonlijk letsel wat ontstaan is door de aangeboden informatie of door het verkeerd toepassen daarvan. Ook zijn Mario Kienspergher en ik niet aansprakelijk voor alle andere gevolgen die kunnen voortvloeien door het gebruik of het niet goed gebruiken van de aangeboden informatie.

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.