In Kenwood heeft een prachtige tafelmike in het assortiment, de MC-60a. Het verschil met de MC-60 is dat er een microfoonversterker in zit. Vandaar ook de kleine 'a' als toevoeging die staat voor amplifier. Het enige nadeeltje is, is dat de versterker op twee AA-batterijen werkt die natuurlijk leeg raken. Dat gebeurt natuurlijk altijd op een belangrijk moment, net dat je dat ene QSO maakt met dat unieke station. Tijd dus om daar verandering in aan te brengen!


Noem het zonde of niet, in mijn MC-60a tafelmicrofoon heb ik een schakelingetje gebouwd die van 13.8 Volt keurig een 3 Volt spanning maakt die geschikt is voor de versterker. De versterker staat altijd aan, dus zouden batterijen heel snel leeg zijn. Nadat ik wat spulletjes besteld had, konden we gaan knutselen.


Er moest een gat geboord worden van 8 millimeter.

Nou was mijn MC-60a niet nieuw meer en er zat al een gaatje in de achterkant van een vorig draadje wat ik had aangesloten op een aparte voeding van 3 Volt. Omdat ik graag alles op één voeding wil hebben, was het een kwestie van een connectortje erin zetten en een schakeling in de microfoon onderbrengen. Hiervoor moest wel het huidige gat worden opgeboord naar 8 millimeter. Vergis je niet, want de MC-60 heeft een behoorlijk dikwandige behuizing.


Handig aansluiten met universele stekkers en bussen!

Om van 13.8 Volt naar 3 Volt te gaan, heb je een spanningsregelaar nodig. Je kunt natuurlijk een 7803 nemen, of een 78S03, maar het probleem is dat de regelaar nogal heet zal worden. Ik ben, zoals wel vaker, opzoek gegaan naar een alternatief, namelijk een low-drop spanningsregelaar. Deze worden minder heet en hebben minder verlies, hoewel je daar nauwelijks wat van merkt natuurlijk. Mijn oog is gevallen op een LD1117 V30 regelaar (Conrad bestelnr: 147010).

Met slechts een condensatortje van 100nF en een elco van 10uF, kun je een spanning verkrijgen met een nauwkeurigheid van 1%! Mooier kon dus niet!


Wel even opletten...

Het is wel even opletten! Als je de regelaar er op deze manier inbouwt, moet je rekening houden met het batterijvak wat er nog in komt. Door de spanningsregelaar met het koellichaampje iets te verbuigen, kon het er allemaal prima in.


En klaar!

Hier het eindresultaat. Je ziet de spanningsregelaar vrij diep in de behuizing liggen. Dit is gedaan vanwege het batterijvak. Verder hebben we keurig twee draadjes gesoldeerd die naar de plus en de min gaan van het batterijvak. Zo blijft alles wel origineel, behalve dan het geboorde gat. Zorg overigens wel dat je de condensatoren zo dicht mogelijk op de spanningsregelaar soldeert. Dit voorkomt dat de spanningsregelaar gaat oscilleren, wat weer vervelende consequenties kan hebben zoals brommen of dat andere schakelingen worden vernield.


De plus en min op het batterijvakje...

Ik vind het prettig om een beetje een flinke modulatie te hebben. Ik heb dan ook de versterker altijd aan staan. Verder heb ik de schakelaar op de microfoon zélf op 500 Ohm staan. Lekker hard en gelukkig heb ik nog nooit klachten gehad, ik vind het zelf prettig werken. Ik kan nu gewoon 50 centimeter of meer van de microfoon af zitten en toch nog gewoon goed verstaanbaar blijven. Je hoort wat achtergrondgeluiden, maar ach, dat moeten mensen maar voor lief nemen vind ik.


Aansluiten op de 13.8 Volt voeding en klaar!

Veel succes met eventuele nabouw!

Juli 2008


Disclaimer:
Deze pagina is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de aangeboden informatie geschied geheel op eigen risico. Ik ben derhalve niet aansprakelijk voor enigerlei schade aan apparatuur, aanverwante zaken of persoonlijk letsel wat ontstaan is door de aangeboden informatie of door het verkeerd toepassen daarvan. Ook ben ik niet aansprakelijk voor alle andere gevolgen die kunnen voortvloeien door het gebruik of het niet goed gebruiken van de aangeboden informatie.

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.