Ventilatoren kom je als zendamateur vaak tegen. In voedingen, zendontvangers, computers en noem maar op. Leuk natuurlijk dat de boel soms goed gekoeld moet worden, maar de meeste ventilatoren hebben één probleem en dat is dat ze nogal wat lawaai maken. Geluid dat weer hoorbaar is als je met een andere zendamateur in gesprek bent. Tijd voor verandering dus!


Ik heb een voeding voor zendapparatuur die vlak onder het bureau staat. Soms wordt er behoorlijk wat stroom opgenomen en slaat de ventilator aan. Geeft niks, maar ik vind het nogal irritant dat ik het ding vaak hoor. Toen ik de voeding open maakte om eens te kijken, zag ik dat er gewoon een 4x4cm ventilator in zat. Simpelweg aangesloten met twee draadjes op de print van de voeding.

In mijn zoektocht kwam ik de zogenaamde NoiseBlocker ventilatoren tegen. Deze zijn muisstil en leveren voldoende capaciteit om gewoon te koelen. Bij Conrad verkopen ze vele maten (en nee, ik heb geen aandelen!), kijk hier maar eens.

De prijzen zijn aanmerkelijk hoger dan van conventionele ventilatoren, maar ik had het er graag voor over. Ik wil gewoon rust in de shack en geen herrie horen van ventilatoren die continu aanslaan zoals ook bij mijn Kenwood TM-V7 het geval was. Deze set is weer in gebruik genomen nadat ik er een extern display voor gemaakt had, alleen die ventilator... Omdat ik voor het externe display een behuizing moest hebben, heb ik gelijk een NoiseBlocker ventilator laten meekomen. Daarna was het tijd voor het vervangen van de ventilator.

De boven- en onderkap van de TM-V7 moeten los worden geschroefd.


De ventilator zit in een afschermkap die vervolgens in de behuizing geklikt is.


Voorzichtig losmaken en de ventilator komt vrij. En ja, deze had ik ooit al eens vervangen.


Natuurlijk maak je de luchtinlaat en koelribben even lekker schoon met een kwastje.
Eventueel kun je ook voorzichtig met wat perslucht de boel schoon blazen.


Het originele stekkertje trek je van de print af en knip je doormidden.


En daar issie dan! De NoiseBlocker ventilator van 40x40mm.


En ook van de ventilator knip je de draden door.
Even aanstrippen, vertinnen en natuurlijk werk je dat even mooi af met krimpkous.


Hoppa, en klaar! Dit kan zo de set weer in!


Let wel op dat in dit geval de ventilator wel de lucht naar binnen blaast...


De draadjes werk je mooi weg zodat ze niet in de weg van de luchtstroom liggen.


Beschermkapje erop samen met de boven- en onderplaat en we zijn klaar!

Op deze manier heb ik nu een TM-V die koelt én lekker stil is.

Begin 2013 heb ik ook een switch op dezelfde manier behandeld. Nu met één verschil, dat er helemaal geen ventilator in zat. Maar omdat deze serie switches een warmteprobleem hebben en na verloop van tijd uitvallen, heb ik dus de zaag in de behuizing gezet en er een ventilator ingezet. Eerst was dit een standaard ventilator en ondanks dat de switch in een afgesloten patchkast stond, kon ik de ventilator in de naastgelegen kamer nog horen. Dus, ook daar is al vrij snel een NoiseBlocker ingekomen en hoor ik echt niks meer terwijl de switch gewoon prima gekoeld wordt.

Een Linksys SD2008 netwerkswitch mét in/opgebouwde stille ventilator.

8 februari 2013


Disclaimer:
Deze pagina is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Het gebruik van de aangeboden informatie geschied geheel op eigen risico. Ik ben derhalve niet aansprakelijk voor enigerlei schade aan apparatuur, aanverwante zaken of persoonlijk letsel wat ontstaan is door de aangeboden informatie of door het verkeerd toepassen daarvan. Ook ben ik niet aansprakelijk voor alle andere gevolgen die kunnen voortvloeien door het gebruik of het niet goed gebruiken van de aangeboden informatie.

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.