Als je zendamateur bent, ben je geregistreerd bij Agentschap Telecom. Deze registratie geldt vanaf 3 maart 2008. Tot die datum werkte het systeem duidelijk anders. Je kon je machtiging namelijk ook opzeggen waardoor je geen zendamateur meer was en ook geen jaarlijkse bijdrage meer hoefde te betalen. Een heel enkele keer krijg ik de vraag hoe men nu weer geregistreerd zendamateur kan worden. Op deze pagina hoop ik duidelijkheid te scheppen.

Even voor de duidelijkheid: onderstaande tekst geldt alléén voor mensen die met goed gevolg een examen hebben afgelegd! Dit geldt zowel voor de N- alsook voor de F-licentie. Ook als je ooit een A, B, C of D-machtiging hebt gehad, kun je opnieuw een callsign aanvragen. Je bent dus al eens radiozendamateur geweest!


Situatie voor 3 maart 2008
Tot 3 maart 2008 had je een zendmachtiging en jaarlijks moest je een bijdrage overmaken aan het Agentschap om je machtiging te verlengen. Deze vergoeding was ongeveer € 42,= Euro per jaar (kosten voor toezicht) plus € 27,= Euro administratiekosten om de vergunning te verlengen. Deze tarieven zijn van 2007.

Zendamateurs konden voor 3 maart 2008 hun machtiging ook opzeggen. Hierdoor was je dus geen zendamateur meer en kwam de verplichting van de jaarlijkse bijdrage te vervallen. De redenen om dit te doen zijn legio, men is verhuisd en heeft geen zin meer in de hobby, men kan de bijdrage niet meer betalen enz enz.

Wie kent ze nog? De destijds jaarlijks verstrekte registratiebewijzen?

Nieuw systeem: machtiging wordt registratie
Alle machtigingen zijn vanaf 3 maart 2008 omgezet in een éénmalige registratie bij Agentschap Telecom. Eénmaal geregistreerd, ben je dus zendamateur voor de rest van je leven. Als je op de website van Agentschap Telecom zoekt op een roepnaam en deze heeft als registratiedatum 3 maart 2008, ga er dan gerust vanuit dat deze callsign al veel langer bestaat.

Alle zendamateurs die voor 3 maart 2008 hun machtiging hadden, zijn automatisch overgezet in het nieuwe systeem en hebben bovendien de nodige papieren gekregen die bij deze registratie horen, inclusief een nieuw registratiebewijs op creditcard-formaat.

Vanaf 2016 moet er helaas ook weer betaald worden voor de registratie.
De jaarlijkse kosten voor toezicht en handhaving bedragen in 2016 en in 2017 slechts € 31,= Euro.

 

Digitaal met Burger Service Nummer
Voorheen kon je wijzigingen doorgeven bij Agentschap Telecom met een dossiernummer en inlogcode. Tegenwoordig is dat allemaal veranderd en kun je inloggen met je DigiD. Heb je nog geen DigiD-code, vraag die dan hier aan.

 

Antenneregister
Voor zendamateurs die een vast opgestelde antennemast hebben, is het verplicht om hun antennemast te registreren in het Nationaal Antenneregister. Een aantal amateurs zijn hierop tegen, maar als bij een controle blijkt dat je antennemast niet is geregistreerd, dan kunnen er sancties volgen. Als je geen (vast opgestelde) antennemast hebt, dan dien je dit wél aan te geven op de site van Agentschap Telecom. Mobiele antennes (op de auto, fiets, boot etc.) hoeven niet geregistreerd te worden.

Antwoorden op de meest gestelde vragen vindt je hier.
Het Antenneregister vindt je hier.

 

Je opnieuw laten registreren als zendamateur
Als je na zoveel jaar weer aan de hobby wilt beginnen, dan kan dat. Jan, PD0DGK uit Valkenburg mailde mij begin 2013 met de vraag hoe dat in zijn werk ging. Na wat adviezen aan hem gegeven te hebben, is Jan aan de slag gegaan en binnen enkele weken mocht hij weer onder zijn oude roepnaam de hobby bedrijven.

Het begint allemaal met een telefoontje naar Agentschap Telecom in Groningen: 050-587 74 44.

Je zult enige documenten moeten overleggen zoals een kopie van je identiteitskaart en/of je BSN-nummer. Wat ook kan helpen zijn oude documenten uit de tijd dat je nog een machtiging had. Deze zul je even moeten inscannen of kopiëren en naar Agentschap Telecom moeten sturen/E-mailen. Het is dus altijd raadzaam om alle documenten en gegevens van Agentschap Telecom te bewaren.

Een voorbeeld van oude documenten. Met dank aan Jan, PD0DGK.

Roepletters
Als je vroeger een callsign hebt gehad, dan is de kans aanwezig dat deze weer is uitgegeven. In dat geval heb je helaas pech. Roepletters mogen na een bepaalde tijd weer worden gebruikt als een machtiging is verlopen of ingetrokken.

Je kunt HIER meer lezen over het toewijzen van roepletters.

En HIER kun je de roepletterlijst raadplegen en kijken of en welke callsign nog beschikbaar is.

Roepletters worden op volgorde van aanvraag toegewezen, je kunt ze dus niet reserveren.

 

Eén van de laatste uitgegeven registratiebewijzen.

 

Nóg meer informatie.
Met bovenstaande informatie kom je er waarschijnlijk een heel eind. Toch kan Agentschap Telecom om meer gegevens vragen of andere eisen stellen om je registratie weer actief te maken. Het is natuurlijk onmogelijk om alle specifieke situaties hier te beschrijven, het is slechts een handvat om je een stukje op weg te helpen om weer actief zendamateur te worden.

Een telefoontje naar Agentschap Telecom of kijken op de website is natuurlijk de eerste stap die je kunt ondernemen.

Veel succes!

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.