Na veel ploeteren in de boeken met spanning in je lijf naar de Blokhoeve* in Nieuwegein afgereisd, daar een supermoeilijk examen gemaakt en dan blijkt ineens dat je geslaagd bent. De pret kan beginnen, de apparatuur kan aangesloten worden en gaan met die spullen! Of toch niet? Want hoe gaat zo'n verbinding nou tussen zendamateurs? De theorie is bekend, maar de praktijk is toch nét even anders. In 2002 behaalde ik mijn machtiging en liep ik met deze en nog vele andere vragen rond. Waar moet je op letten, hoe zit nu de praktijk in elkaar en waar moet je rekening mee houden met het inrichten van een amateurstation? Speciaal voor die mensen die net geslaagd zijn, is deze pagina opgezet met bruikbare tips en informatie.

Opgelet! Onderstaande tekst is veelal gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mening. Het is puur informatief bedoeld en ik hoop alleen maar dat de beginnende zendamateur hier echt iets aan heeft. Ook moet even worden opgemerkt dat onderstaande tekst vaak van toepassing is voor VHF- en UHF-frequenties, op HF gelden iets andere regels.

*= Destijds werden de examens 2 maal per jaar in de Blokhoeve Nieuwegein afgenomen.


Verbindingen maken

Je hebt al iets gedaan of gehoord...
Vaak heb je, voordat je officieel zendamateur bent, al wat gedaan. Je hebt een portofoon gekocht en al eens geluisterd naar een repeater of je hebt al luisterervaring met een scanner of HF-ontvanger. De meeste aspirant-amateurs hebben al een achtergrond. Vaak zie je dat men een portofoontje heeft en dan pas op examen gaat of men heeft in elk geval al vaak iets in huis om mee te zenden.

Je eerste QSO
Het eerste QSO, je eerste verbinding met een medeamateur is iets aparts. Veelal is de amateur die je treft al veel langer in het bezit van een licentie en oei, da's toch best eng. Toch moet je over die drempel heen. Maak gewoon een QSO, meld je in op een repeater, en probeer wat mensen te leren kennen. In het begin kan dat best lastig zijn, alle stemmen die je hoort zijn vreemd, maar probeer het gewoon. Je zult merken dat vrijwel alle amateurs je direct feliciteren met je behaalde resultaat en welkom zullen heten in de groep.

Wat ook een must is, is een pen en een stuk papier. Niet om zomaar wat op te kliederen, maar om alle calls en namen op te schrijven. Naar mate je veel met een bepaalde groep mensen praat, des te sneller leer je de callsigns uit je hoofd en ook de namen van de amateurs.

Géén SMS-taal in QSO's!
In SMS-jes, op Facebook, in chats... overal kom je het tegen. Afkortingen van de meest simpele woorden. Helaas heeft deze trend zich ook doorgezet in de amateurwereld. Op talloze repeaters wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van HI. Dat wordt dan uitgesproken als 'Haa Iee', een teken dat de desbetreffende amateur moet lachen of dat er een grappige opmerking wordt gemaakt.

Ik vind het persoonlijk echt waardeloos. Als je moet lachen, lach dan, en ga geen stomme afkortingen gebruiken zoals HI. Dat je het gebruikt in bijvoorbeeld SSTV kan ik nog wel begrijpen, maar please, stop met dat ge-Haa-Iee tijdens een verbinding. Ik en vele andere amateurs storen zich er vreselijk aan. Het zou verbóden moeten worden...

Callsigns

Als je op een repeater of simplex een verbinding maakt, ben je als beginneling snel geneigd om bij aanvang van elk QSO je roepletters te noemen, het liefst nog voluit gespeld. Ook aan het einde van elk QSO ben je geneigd dit te doen, want zo heb je het toch geleerd?

Mijn persoonlijke ervaring is anders. Ook ik heb in het begin elke keer mijn callsign genoemd, maar ergens gaat dat verwateren. Het eerste wat mij opviel was dat ik na verloop van tijd niet meer bij aanvang van een gesprek mijn call noemde. Helemaal niet erg, er staat tenslotte alleen in de machtigingsvoorwaarde dat je eens per vijf minuten je call moet noemen. Als je al langere tijd met dezelfde groep amateurs praat, zul je op den duur gaan merken dat alleen aan het einde vaak even de callsign genoemd wordt. Je krijgt dan zoiets als: "Ok, microfoon even retour naar PA1HUE van PD2RLD". Je spelt dan vaak niet de volledige callsign volgens het alfabet, maar noemt gewoon de letters op.

Hoe 'breek' ik in op een gesprek?

Je hoort een gesprek op een repeater en wilt laten weten dat je er bent. Normaal gesproken houden zendamateurs wat ruimte tussen de gesprekken als ze de microfoon loslaten. Vaak ook wel "een kier" genoemd. Die kier is bedoeld om anderen de kans te geven zich in te melden. Bij een aantal repeaters is er een rogerbeep actief waar de meeste amateurs netjes op wachten.

Als je wilt inbreken in een gesprek die je dat dus tussen twee gesprekken in, tijdens zo'n kier. In het begin riep ik geregeld "QSK" wat staat voor: "Kan ik de uitzending onderbreken"". Hoewel QSK een normale Q-code is, wordt dit nauwelijks gebruikt. Veel meer gebruikelijk is om even snel je callsign te noemen. Tijdens een kier roep ik bijvoorbeeld vaak "RLD". De tegenpartij weet dan dat er een "RLD" aanwezig is en pakt de microfoon. De bewuste amateur maakt dan vaak even het gesprek af wat gaande was en geeft je dan vrijwel onmiddellijk de microfoon waarna je dus succesvol bent ingemeld en aan het gesprek kan beginnen.

Maar wat als niemand me daar kent?
Als je je inmeld op een repeater waar niemand jou kent, dan is het handig om je callsign helemaal voluit te spellen. Nadat je de microfoon hebt gekregen kun je zeggen: "Goedemiddag, dit is PD2RLD, Papa Delta twee Romeo Lima Delta, de naam is Roland, Romeo Oscar Lima Alfa November Delta en het QTH (de plaats dus) is Bitgummole."

Dit hoeft natuurlijk niet bij elk gesprek, maar doe het wel bij de eerste keer dat je de microfoon krijgt. Veel amateurs houden namelijk een logboek bij en die willen wel dat dat logboek klopt met de juiste callsign en de juiste naam. Als je je de eerste keer zo hebt ingemeld, dan zal het vast gebeuren dat een amateur net even geen pen en papier bij de hand had en je nogmaals zal vragen om de callsign. Afhankelijk van je roepletters en de kwaliteit van de verbinding kun je besluiten om je call helemaal voluit te spellen of het te beperken tot het noemen van de letters. Een voorbeeld: je hoort niet snel of iemand nu een N of een M uitspreekt. In dat geval kun je dus beter de spelling handhaven en dus November of Mike gebruiken.

Jij of U?
In de amateurwereld wordt iedereen als gelijk gezien. We hebben allemaal dezelfde passie, we hebben allemaal een examen afgelegd, we hebben allemaal verstand van de radiohobby, dus spreken amateurs zich meestal aan met 'je' of 'jij'. In al die jaren dat ik amateur ben heb ik nog nooit iemand 'U' horen zeggen en zelf heb ik dat ook nog nooit gedaan. Ik noem iemand vaak bij de voornaam of zeg gewoon 'je' en 'jij'.

Help, ik ben de callsign vergeten!
Als je nieuw bent op een repeater of lokale frequentie, dan is het lastig om iedereen zo bij zijn call en naam te noemen. Zendamateurs gaan vaak hun callsign steeds sneller uitspreken, het wordt gewoonte. Het nadeel voor jou is, dat je heel goed moet opletten als iemand zijn callsign noemt. Je zult het in het begin vaak treffen dat je een call verkeerd spelt of dat je die zelfs vergeten bent! Dat geeft niks, ook na jaren geleden geslaagd te zijn, gebeurd mij dat ook nog steeds. Vraag gewoon aan de amateur wat zijn call is, het is een doodnormale vraag die elke zendamateur wel eens gesteld heeft.

Ik versta mensen slecht. Hoe kan dat?
Zet een willekeurige voorbijganger achter de set en vraag die persoon te luisteren naar een gesprek wat plaats vindt op een repeater. Je zult zien dat hij of zij moeite heeft het gesprek te volgen. Dat zul je zelf in het begin ook wel ervaren. Je zit met je oor dichtbij de luidspreker en hebt moeite een gesprek te volgen. In het begin zul je, hoe gek dat ook klinkt, moeten leren luisteren. Als je voordat je je machtiging haalde actief bezig was met portofoons en/of 27 Mc, dan heb je er weinig problemen mee, maar als je die luisterervaring niet hebt, dan moet je het nog leren. Het klinkt heel onnozel, maar je oren moeten aan het geluid wennen uit de luidspreker. Naar mate je veel luistert, zul je ergens zelf wel ontdekken dat je veel meer kunt verstaan van gesprekken die moeizaam verlopen. Je oren worden getraind om weggevallen stukjes spraak in te vullen. Een voorbeeld: mijn moeder zegt soms wel eens dat ze het knap vindt dat ik die ene amateur kan verstaan en er mee kan praten. Zijzelf echter verstaat er weinig tot niets van omdat ze nooit eerder luisterervaring heeft opgedaan die ik wel bezit. Leren luisteren, dat is wat ik heel sterk ervaren heb. En heus, geloof me, op den duur gaat het je steeds beter af en kun je bij wijze van spreken met een paar woorden uit de luidspreker een hele zin maken en begrijpen wat er gezegd wordt.

Ik word gek van dat gepiep van repeaters!
Je stemt je set af op een repeater en als het goed is hoor je regelmatig de CW-ID voorbij komen. De callsign van de repeater zelf wordt dan uitgezonden. Dit hoort eens per 5 minuten te zijn, maar omdat dat nogal veel is, worden CW-ID's meestal met langere tussenposen uitgezonden. Denk hierbij aan eens per 8 a 10 minuten, op sommige repeaters staat de CW-ID'ers nog langer afgesteld. Geeft niks, dat is voor elke repeater verschillend. Na een tijdje begint dat gepiep irritant te worden, zeker in het begin. Echter, naar mate je langer naar je set luistert, zal je opvallen dat de CW-ID's na verloop van tijd niet eens meer opvallen. Ook dit is, net als het luisteren naar een gesprek, een kwestie van gewenning. Het wordt anders als je gaat verhuizen en na jaren ineens van repeater gaat veranderen. Ook dan zul je in het begin even moeten wennen aan de 'nieuwe' piepjes van de CW-ID.

Ruzie?
Een héél enkele keer hoor je wel eens of lees je verhalen van ruzies op bepaalde frequenties of repeaters. Probeer te vermijden dat je zelf betrokken raakt in dit soort situaties. Je moet je indenken dat Agentschap Telecom mee kán luisteren. Het doet de hobby absoluut geen goed en het schrikt mensen af die luisteren. Daar komt bij dat je een callsign hebt waar natuurlijk een 'naam' aan vast zit. Een slechte naam heb je zo maar het is moeilijk om dat weer recht te trekken. Zendamateurs praten graag dus doet het verhaaltje snel de ronde.

Gevoelige onderwerpen
Voorheen mocht er niet over politiek en godsdienst gesproken worden. Deze regels zijn afgeschaft en praten over politiek komt geregeld voor. Het gevaar van deze twee onderwerpen is de grote verscheidenheid aan persoonlijk meningen. Hoewel iedereen zijn mening mag hebben, is het verstandig uit te kijken met dit soort onderwerpen. Laat een discussie niet uit de hand lopen en leg de microfoon even weg als het fout dreigt te gaan. Ook onderwerpen als terrorisme en het immigratiebeleid bijvoorbeeld liggen nogal gevoelig, probeer deze onderwerpen te vermijden en probeer niet om jou mening als statement te gebruiken. Op den duur refereren andere zendamateurs jou met de onderwerpen die je continu aanhaalt.

Verder ben je natuurlijk fatsoenlijk als je over een repeater werkt. Een voorzichtige schuine opmerking wordt wel getolereerd, maar soms ook helemaal niet. Dat is maar net hoe de tegenpartij hier tegenover staat. Vaak gaan de gesprekken toch over zendamateurgerelateerde onderwerpen en dat is precies de bedoeling van de hobby.

Etteren, klooien en klieren

Het kán gebeuren dat er op een repeater bijzonder veel overlast is door piraten of amateurs die zich niet aan de voorwaarde houden. Dat is lastig en brengt een hoop overlast en vooral irritaties met zich mee. Mensen spreken elkaar aan op het gedrag en binnen de kortste keren zijn er hooglopende ruzies die zijn weerga niet kennen. Kijk hier mee uit! De repeaters in Rotterdam zijn om die rede lange tijd uitgeschakeld geweest op last van Agentschap Telecom. Wees beleefd, wees fatsoenlijk en als je dan eens chagrijnig bent, laat de microfoon dan gerust even een tijdje liggen.

Gele en rode kaarten
Het wil nog wel eens gebeuren dat er dingen fout gaan. Discussies eindigen in fikse woordenwisselingen en een enkele keer loopt het echt uit de hand en worden er zelfs bedreigingen geuit naar elkaar. Weet áltijd dat Agentschap Telecom mee kán luisteren! Je maakt tenslotte gebruik van frequentieruimte die exclusief voor zendamateurs is en het doen van onderzoekingen staat centraal. Toch vergeet men dit doel wel eens en men vind het normaal dat men alles maar mag en kan zeggen. Soms gaat dat ten koste van alle fatsoensnormen.

Agentschap Telecom kan in geval van een overtreding, een gele kaart uitschrijven. Dit is een waarschuwing die je per post toegestuurd krijgt. Er zijn al enkele amateurs aangeschreven die bijvoorbeeld hun callsign niet op tijd (of helemaal niet) noemde tijdens een verbinding. Ook misdragingen zoals bedreigingen of scheldpartijen kunnen een waarschuwing opleveren. Mocht et écht uit de hand lopen, dan kan Agentschap Telecom zelfs een rode kaart uitdelen. De rode kaart kan gepaard gaan met een boete, een zendverbod voor een bepaalde tijd of zelfs het intrekken van de registratie betekenen!


Apparatuur

Nieuw of 2dehands?
Je hebt je papiertje gehaald, hebt net de reis kunnen betalen heen en weer naar Nieuwegein en ja, nu moet er natuurlijk van alles gekocht worden. Zendontvanger, coaxkabel, plugjes, antenne, een mooi stofdoekje om dat stofvrij te houden, een plankje om die apparatuur op te zetten, een voeding is ook wel handig en zo kun je het net zo duur maken als je zelf wilt.

Wat je heel goed zou kunnen doen, is apparatuur 2dehands kopen. Bij voorkeur bij een zendamateur natuurlijk. Op de website van 2dehands.nl kun je vaak ook reacties terug vinden van mensen die eerder iets bij die persoon gekocht hebben. Pin je hier niet teveel op vast, maar het geeft wel een beetje een indruk hoe betrouwbaar die persoon is. Probeer contact te leggen via E-mail, leg uit dat je net begint met de hobby en spreek iets af. Laat je vooral informeren over hetgeen dat je koopt. De meeste zendamateurs zijn best bereid iemand op weg te helpen met de aanschaf van apparatuur.
Klikt het niet, vertrouw je het niet, bevalt het niet wat je ter plekke te zien krijgt, zeg dat dan gewoon eerlijk en zie van de koop af. De meeste amateurs hebben hier wel begrip voor en snappen ook wel dat je geen bakken vol met geld hebt.

Missers
In het begin (en nog steeds hoor!) heb ik ook veel 2dehands gekocht. Ik was bijvoorbeeld helemaal fan van de Kenwood TM-241 (2meter), Kenwood TM-441 (70cm) en de Kenwood TM-702 (2/70). Deze setjes worden over het algemeen redelijk goedkoop aangeboden. Echter, ik persoonlijk raad je af om hierop in te gaan. Mijn ervaringen met deze setjes zijn slecht. Na verloop van tijd gaat het display kuren vertonen, wordt onleesbaar en/of gaat rare tekens weergegeven. Dit soort dingen moet je weten en daar kom je alleen achter door de ervaring.

Dure verkopers
Ik moet het nu toch echt even vermelden (maart 2013) omdat ik het de spuigaten uit vind lopen zo langzamerhand. Op vele 2dehands websites kom je een verkoper tegen uit Wijk en Aalburg in Noord-Brabant. Wat deze persoon ook aanbied, hij vraagt er écht de hoofdprijs voor. Een simpel 27mc 'bakje' kost bij hem al 75 euro terwijl je voor die prijs ook een nieuwe hebt. Een 22-kanaals bakkie wordt rustig voor 35 Euro aangeboden. Ook zendapparatuur voor zendamateurs wordt voor belachelijk veel geld aangeboden. Termen als 'collectors item' of 'zeer zeldzaam' komen veelvuldig voor, alleen maar om je te laten denken dat je iets unieks in handen hebt. Zelfs defecte apparatuur (dat wordt er dan wel eerlijk bij vermeld, pluspunt!) moet nog veel opbrengen.

Een voorbeeld: een Magnum S9 kwam ik nieuw tegen op internet voor 359 Euro. Dit is dus inclusief garantie en gegarandeerd een nieuw apparaat. Bij de persoon uit Wijk en Aalburg kost een zelfde apparaat maar liefst 385 Euro, zonder garantie.

U bent gewaarschuwd... ;)


Antennes, coax en connectoren

Materialen
Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk on-air komen. Maar bedenk wel, een antenne-installatie is het belangrijkste van je hele amateurstation! Het is dus taak om goed na te denken wat je wilt gaan doen. Wil je alleen maar gebruik maken van repeaters en wat lokale verbindingen maken? Dan is een rondstraler een prima idee. Wil je meer op SSB actief zijn en meedoen met contesten op de 2meter-band? Dan is een richtantenne met een rotor een goede keuze.

Denk dus echt goed na over wat je wilt gaan doen. Het voorkomt een hoop klimwerk in de mast!

Antennes
Net zoals voor de apparatuur geldt dat je antennes vaak ook 2dehands kunt kopen. Ook hier weer is het aan te raden om advies te vragen aan de verkopende partij. Kijk ook goed bij de aanschaf van een antenne. Het ding heeft waarschijnlijk buiten gestaan, heeft al heel wat regen en wind meegekregen, maar hij moet ook bij jou in de mast jaren lang kunnen staan. Kijk dus goed naar de staat van de antenne. Een roestig moertje is zo te vervangen, een gebarsten glasfiberdeel van een antenne wordt een ander verhaal.

Coaxkabel
Ja, ik weet het, RG-58 coaxkabel is enorm goedkoop, makkelijk aan te leggen, de connectoren zijn bijna overal en goedkoop verkrijgbaar maar alsjeblieft: begin er niet aan! De kabel is zo 'lek' als het maar zijn kan!

Lek in die zin, dat signalen van 2meter en 70cm er makkelijk door naar buiten kunnen komen en storing kunnen veroorzaken. RG-58, en in zekere zin ook RG-213 is zo goedkoop omdat de afscherming van die kabels niet voldoende is. De mantel, het vlechtwerk om de kern heen, is vaak heel dun. Dit komt omdat de kabel wel een impedantie moet hebben van 50 Ohm en om dat bereiken passen fabrikanten de kabel aan door een dunne mantel toe te passen. Da's leuk voor ze, maar voor ons zendamateurs is de coaxkabel niet bruikbaar.

Wat kun je dan wel gebruiken?
Neem bijvoorbeeld Aircell-7. De kosten per meter liggen gemiddeld rond de € 2,= Euro per meter, maar als je de kabel aansnijd zul je zien dat deze kabel dubbele afscherming heeft. Een vlechtwerk plus nog een koperfolie. Verder is de kern beter beschermd en voor een amateur die hoofdzakelijk op 2meter en 70cm werkt, is dit uitstekende kabel. Natuurlijk kun je het nóg professioneler aanpakken door Ecoflex-10 of nóg beter, Ecoflex-15 te gebruiken, alleen kost Ecoflex-10 gemiddeld € 3,= Euro per meter en Ecoflex-15 zelfs € 6,= per meter. De connectoren zijn nog prijziger, voor een simpele N-connector voor Ecoflex-15 betaal je makkelijk € 14,= Euro!

Connectoren
Connectoren zijn er in allerlei soorten. De meest gebruikte connector voor 2meter is de PL-259 plug. Let er altijd op dat deze plug HF-dicht is tot 200 MHz! Oftewel, deze connectoren zijn niet geschikt voor 70cm bijvoorbeeld. Daarvoor gebruikt men meestal N-connectoren die tot ongeveer 3 GHz HF-dicht.

Er zijn N-connectoren in omloop die maar éénmalig bruikbaar zijn. Of beter gezegd: helemaal niet bruikbaar zijn. Geef geen geld uit aan goedkope N-connectoren van € 2,= Euro per stuk. Vermijd connectoren waarbij kleine rubber ringetjes aanwezig zijn. Hieronder een voorbeeld.


Hierboven een voorbeeld van een waardeloze N-connector.

Waarom waardeloos?
Heel simpel, het sluit niet goed. Het zit allemaal krakkemikkig in elkaar, je draait altijd het rubber ringetje kapot, ik heb het al eens meegemaakt dat zelfs de middenpen door de warme soldeerbout bezweek, met andere woorden: waardeloos. Niet kopen, ook al is de prijs slechts twee euro per connector. Wat moet je dan wel hebben? Zie de fotootjes hieronder.


Links een PL-connector male en rechts een N-connector male, beide voor Aircell-7.

Goede connectoren hebben vaak een vergulde middenpen, iets wat eerder regel dan uitzondering is. Je ziet ook een ring met een flens eraan die 'in' de coaxkabel wordt gestoken. Hierdoor krijg je een gegarandeerd goede verbinding met massa.

Maar hoe zet ik die connectoren eraan?
Het is eigenlijk heel simpel. Zeker als je goede connectoren gebruikt, dan heb je binnen een paar minuten een connector aan een stuk coaxkabel gezet. Lange tijd heb ik niet geweten hoe je connectoren aan een kabel moest zetten. Ik had geen idee, ik rommelde maar wat aan en hoopte altijd dat alle onderdeeltjes, inclusief kabel, in de connector paste. Een werkhouding die natuurlijk niet goed is.

Kijk eens op deze website als je niet weet hoe je connectoren aan een kabel zet. Je kunt hier vrijwel elke connector terug vinden en een prachtig PDF-document downloaden met een korte, maar complete handleiding met foto's. DOEN!

Zendapparatuur ombouwen
Ik heb een aantal Alinco's, type DR-435 die werken op de 70cm band. Wonderlijk genoeg hebben deze setjes allemaal een PL-259 connector op de achterzijde. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen, want PL-connectoren zijn maar HF-dicht tot 200 MHz! Ik heb dan ook de soldeerbout warm gestookt en de PL-connectoren vervangen door N-chassisdelen. Met een beetje vijlen paste de chassisdelen er perfect in en zo hebben we dus 70cm setjes met N-connectoren in gebruik. Zorg dus dat je de juiste connectoren gebruikt voor de juiste frequentieband.


Waar begin je mee?

Basisset of mobiele zendontvanger?
Als je een heel goed gevulde portemonnee hebt, dan koop je gelijk een vakwerkmast van 20 meter hoog, koopt wat mensen om van de gemeente voor een bouwvergunning, hangt een zooitje antennes in de mast met een flinke rotor van een goed merk, koopt gelijk Ecoflex-15 coaxkabel van € 6 Euro per meter, en je koopt een dikke Hilberling van bijna € 14.000,= Euro. Een beginnende zendamateur zal dit echter niet zo snel doen.


Een Hilberling PT-8000 die nooit op de markt is verschenen wegens problemen met de EMC-richtlijnen.

Hou het simpel is mijn advies. Wat is simpel? Tegenwoordig heeft elke zendamateur wel een Diamond X-50 of gelijkwaardige antenne in de mast hangen. Een Diamond X-50 is een vertikale antenne voor 2m en 70cm, is maar 1,8 meter lang en kan vrijwel overal een plekje krijgen. Verder raad ik aan om wel goede coaxkabel aan te schaffen zoals bijvoorbeeld Aircell-7. Als zendontvanger zou ik je een mobiel dualband setje aanraden. Deze zijn vrij makkelijk verkrijgbaar en voor een redelijke prijs. Je kunt dan in elk geval uitkomen op de repeaters om contacten te leggen. Vaak is er in je buurt ook een ronde te vinden die op een vaste dag en vaak een vast tijdstip te beluisteren is via een repeater of simplex frequentie. Luister gewoon mee en aan het einde kun je je vaak 'inmelden'. Je kunt dan een vraag stellen maar belangrijker, men weet dat jij er bent en geluisterd hebt.

En dan?
Je zult in de loop van de tijd bekender worden met allerlei andere signalen die je hoort en de bijbehorende technieken. Je zult op de 2meter en 70cm ook packet-radio tegenkomen, APRS, SSTV en als er condities zijn zul je ook op SSB leuke verbindingen kunnen horen of zelf verbindingen kunnen maken. Je zult merken dat er facetten zijn die je aanspreken en dat er delen van de hobby zijn die je niet boeiend vindt. Zo vind ik APRS, packet-radio en repeatertechniek boeiend, dus heb ik daar ook mijn spullen naar aangeschaft. Je zult bij mij geen HF-antenne vinden, omdat HF mij niet boeit bijvoorbeeld.

Specificeren
Zo zul je na verloop van tijd een specialisatie opbouwen in een bepaalde richting, in mijn geval digitale techniek zoals APRS en packet-radio. Vaak richt je daar ook je station op in, hoewel dit vaak automatisch gaat. Je koopt een modempje, download, installeert en gebruikt specifieke APRS-software enzovoort. Je kunt dan op die manier heel snel amateurs helpen die net starten met die tak van de hobby die jij juist leuk vindt. Door jou kennis en ervaring te gebruiken bij het helpen van anderen, bouw je ook weer leuke contacten op.

Niet allemaal hetzelfde
Ik schreef net dat je bij mij geen HF-antenne zult tegenkomen. Toch zullen veel amateurs dat raar vinden. Want wat is er nou leuker dan HF? Wat is er nou leuker dan verbindingen maken met stations over heel de wereld? Dat kan wel zo zijn, maar gelukkig hebben we allemaal zo onze eigen voorkeuren. Ik persoonlijk doe liever iets met APRS dan dat ik met HF bezig ben. Een ander zegt juist het tegenovergestelde. Dat is maar goed ook, want als we allemaal massaal op HF zouden zitten, zou het een mooie bende worden. Dat is ook zo als alle zendamateurs in Nederland tegelijk op APRS zouden zitten.

Respect
Respecteer dat iemand anders zich liever bezig houdt met een ander deel van de hobby. Een deel zit op HF, een ander deel zit alleen maar op 70cm, weer een andere groep bouwt alleen maar zelf apparatuur en hoor je nooit op een frequentie uitkomen, het is maar net waar je voor kiest en waar je interesses liggen. Ga ook niet proberen geforceerd iemand over te halen tot een andere tak van de hobby. Een voorbeeld: ik kom niet uit op HF, ik heb er geen interesse in, maar ik ben al diverse keren in de verdediging gesprongen omdat andere amateurs maar niet wilde snappen dat HF mij niet boeit. Soms is dat wel eens opgelopen tot flinke discussies die niet altijd even respectvol verliepen.

Doe je ding
Doe gewoon je ding waar jij je happy bij voelt. Wil je alleen maar op 2meter zitten en via repeaters verbindingen maken? Doe dat dan gewoon. Wil je je verdiepen in APRS? Doe dat dan! Download de software, ga aan de slag, registreer je op een forum als je vragen hebt, gewoon doen, je wordt er altijd wijzer van en wellicht kun je met jou kennis anderen helpen die problemen hebben. Zo heb ik in de afgelopen jaren al tientallen E-mails gehad met vragen over de website, maar ook over APRS, packet-radio en de TH-D7 die ook op deze website beschreven wordt.

 


Overige tips en ideeën

Beurzen en radiomarkten
In ons land zijn er diverse radiomarkten die vaak jaarlijks gehouden worden. De bekendste is denk ik wel de radiomarkt in het Autotron in Rosmalen. Maar er zijn er nog meer waaronder in Beetsterzwaag en Bladel. In het najaar wordt de 'Dag van de Radioamateur' gehouden in de Americahal in Apeldoorn. Hier kun je naast diverse onderdelen en zendapparatuur, ook direct terecht bij Agentschap Telecom die eveneens aanwezig is. Je kunt dan vragen stellen, informatie inwinnen en heel soms staat er een peilwagen die je helemaal mag bekijken.

Een tip: ga er heen! Je hoeft natuurlijk niet naar alle radiomarkten, maar het is wel leuk om er rond te lopen. Er staan handelaren met vaak goede aanbiedingen en als je slim bent wacht je met het kopen van spullen totdat er een radiomarkt is. De kans is ook groot dat je er natuurlijk bekende tegen komt. Als ik een radiomarkt bezoek, kom ik altijd wel mensen tegen die ik ken.

Sommige amateurs vinden het onzin, ik in het begin ook, maar nu doe ik het toch: het dragen van een callsign-bordje. Je moet je dus indenken dat amateurs je alleen maar kennen vanuit de luidspreker. Ze weten vaak niet welk gezicht daarbij hoort. Op radiomarkten kom je vaak bekende tegen en die kunnen jou op die manier makkelijk herkennen.


Mijn callsign-bordje wat ik bij elke radiomarkt opgespeld heb.

Aanmelding op websites
Eén belangrijke website, of eigenlijk handige website is qrz.com. Op deze website kun je je als zendamateur registreren met je callsign. Verder kun je je adresgegevens invullen, foto's van je hobbyruimte online zetten en meer van dat soort dingen. Zendamateurs raadplegen qrz.com geregeld om meer informatie over een station in te winnen. Als zendamateurs je E-mailadres zoeken, kan dat bij qrz.com. Ook plaats- en afstandsbepaling zijn er mogelijk en tevens kun je aangeven hoe je QSL-kaarten wilt ontvangen. Kortom, een handige website om je als zendamateur te registreren en je vindbaar te maken voor de overige zendamateurs.

Het bandplan
Elke frequentieband heeft een zogenaamd bandplan. Het bandplan is internationaal vastgesteld en wordt door vele landen aangehouden. Zo kun je precies terugvinden waar je wat kan horen. Het activiteitencentrum (oproepkanaal) van de 2 meterband ligt bijvoorbeeld op 144.300 MHz in SSB. Zo zie je ook dat je op 144.800 MHz APRS kunt vinden. Tussen 145.600 en 145.800 tref je repeaters aan met een shift van -0.6 MHz. Elke band heeft zo'n plan, dus zowel de 2meter, 70-centimeter en ook de HF-banden kennen allemaal hun eigen indeling.

Wat is er nou te doen?
Je kunt veel dingen doen op HF, VHF en UHF. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

- Een praatje maken, al dan niet via repeaters.
- APRS - Positiebepaling via GPS-ontvangers, een APRS-Tracker en een zendontvanger.
- Packet Radio - Berichten ontvangen en versturen met een packetradio modem en een PC.
- SSTV - Slow Scan TeleVision, afbeeldingen met de PC en geluidskaart oversturen.
- RTTY/FAX - Een digitale mode om berichten te versturen, veelal met een PC en geluidskaart.
- Op 70cm wordt heel soms nog aan ATV gedaan, Amateur TeleVision.
- CW - Morse, kan in FM, maar ook op de VHF- en UHF-band in SSB.
- Meedoen aan contesten op vrijwel alle banden.

Wat moet ik doen als ik een callsign hoor, die niet blijkt te bestaat bij Agentschap Telecom?
Ook ik ben er voor langere tijd ingetuind. Lange tijd heb ik zitten praten met iemand die zich voordeed als zendamateur, maar die helemaal geen examen had gedaan. In de volksmond een piraat dus. De beste persoon praatte net als iedere andere zendamateur, had verstand van zaken, noemde zijn callsign keurig, totdat ik werd getipt door iemand die zei dat die persoon een piraat was. Ik ben voor de grap eens gaan kijken en inderdaad, de callsign bestond niet! Dat kun je hier heel snel zien.

Overigens hoor je wellicht nog wel eens een call met een suffix die eindigt op ZZM. Dat ZZM staat voor "Zendamateur Zonder Machtiging". Zo zijn er nog meer te bedenken, maar dat even ter zijde. Je kunt natuurlijk Agentschap Telecom opbellen en het verhaal vertellen. Er is echter een zeer kleine kans dat ze hier wat aan doen. Pas als je écht overlast hebt in de vorm van storing op je TV, dan pas zal het Agentschap in actie komen.

In de machtigingsvoorwaarde staat dat je niet mag communiceren via de frequentiebanden met mensen die geen machtiging hebben. In mijn voorbeeld was ik dus, zonder dat ik het zelf wist, in overtreding. Persoonlijk, maar dat is mijn mening, vind ik dat als die persoon zich netjes gedraagt, dat je dan best een praatje mag maken. Dan liever wel op een simplex frequentie en niet via een repeater. Het is al zo rustig op de frequenties en er komen maar mondjesmaat nieuwe zendamateurs bij. Wat is er nou leuker dan op deze manier nieuwe mensen trekken? Ik persoonlijk maak er over het algemeen nooit zo'n probleem van, mits het allemaal binnen de perken blijft natuurlijk.


Disclaimer - De geschreven tekst is puur informatief en hopelijk een handig document voor de beginnende zendamateur met de N-licentie. Hoewel deze tekst grotendeels is gebaseerd op eigen ervaringen en meningen, kan het zijn dat andere zendamateurs een andere mening hebben. Dat mag, maar ten overvloede wil ik vermelden dat ik derhalve niet aansprakelijk voor situaties die zich voordoen na het lezen en toepassen van bovenstaande tekst en gegeven voorbeelden.

Actuele buien
Verkeersinformatie

Er is/zijn bekend.

Tientje korting hebben?

youfone 150

Krijg direct € 10,= Euro korting als je klant wordt bij Youfone. Tevens steun je deze website als je via de link een bestelling plaatst.

Updates

18 februari 2018
De website is ingekrompen. Veel informatie is verouderd, niet meer van toepassing of wil ik gewoon niet meer online hebben staan.

Statistieken


WeBBuddy Website Monitor
Vimexx webhosting

Wil je een bestelling plaatsen?
Bezoek Vimexx.nl via de banner.
Je sponsort dan namelijk na je aankoop ook deze website.

X

Right Click

Sorry, no right click allowed.
Helaas, de rechtermuisknop-functie is gedeactiveerd.